Зошто две сестри од Индија 4 години од својот живот ги поминале маскирајќи се во мажи?

Ова е приказна за две сестри од Индија, кои четири години се преправале дека се мажи заради љубовта кон своето семејство.

Еден ден, таткото на Џиоти и Неха се разболел и повеќе не можел да работи во семејната берберница, па затоа девојките решиле да одат на работа наместо него. Тие морале да го направат тоа за да заработат пари за нивното семејство.

Сепак ова не било лесно. Според локалните закони жените имале право да работат само дома или на фарма. Затоа, за да му помогнат на своето семејство на некој начин, девојките мораа да се прибегнат кон лукав план.

Семејството Кумари живее во мало индиско село во државата Утар Прадеш. Во индиските села, генерално не е добро прифатено кога една жена работи, а уште повеќе да ги услужува мажите. Затоа, за да работат во берберницата, 18-годишната Џиоти и 16-годишната Неха ја скратиле косата кратко, ги ставиле нараквиците што се носат на рацете од локалните мажи, ја смениле облеката и почнаа да се нарекуваат себеси Депак и Раџу. Така тие маскирани во мажи го преземале бизнисот на нивниот татко.

Се разбира, соседите на Кумари ја дознале измамата речиси веднаш, но молчеле. И бидејќи посетителите во фризерскиот салон претежно биле жители на други села, индиските девојки успеале да го сокријат својот вистински пол некое време. Тие се покажале како талентирани и ги задржале клиентите на нивниот татко.

Четири години девојките наутро оделе на училиште, а попладне работеле во салонот. Тие заработувале по 400 рупли на ден и тие пари биле доволни за да го нахранат семејството и да му помогнат на болниот татко.

Со текот на времето, девојчињата се стекнале со доверба во себе и во својата работа, па постепено почнале да ги откриваат нивните идентитети. Локалните новинари дознале за инвентивните девојки, а подоцна за нив дознале од владата. Високи службеници лично го посетиле домот на семејството Кумари и им се заблагодариле на сестрите за нивната жртва.

Сега двете сестри си ја пуштаат косата и повеќе не глумат момчиња. Според сестрите, нивните клиенти им простиле за измамата откако дознале за нивните благородни намери и продолжуваат да доаѓаат да ги користат нивните услуги.