Зошто треба конечно да престанеме да ги пуштаме балоните кон небото

Ослободувањето на балони отсекогаш се сметало како начин да се прослави нешто. Сепак, конечно е време да престанеме да го правиме тоа.

Непрофитна организација наречена „Balloons Blow“ ги моли сите да престанат да пуштаат балони во воздухот, бидејќи тие само ќе се вратат на земја и морето, загадувајќи ја земјата и ќе имаат штетни ефекти врз животинскиот свет.

1. Балоните се една од најголемите опасности за морскиот животински свет

Според студијата спроведена од Универзитетот во Тасманија, балоните се ризик број 1 како морските отпад кај смртност на морските животни. Истите истражувачи ги разгледаа причините за смртта на 1.733 морски птици од различни видови и откриле дека 1 од 3 птици проголтале балон или слични отпадоци.

Покрај тоа, истражувањето на универзитетот Вагининген и Центарот за истражување обезбеди 5 факти за остатоци од балони и зошто се толку опасни за животинскиот свет.

  • Балоните патуваат на големи растојанија.
  • Животните би можеле да се заплеткаат во панделките, па дури и да ги изедат балоните.
  • Разградливите балони не се решението.
  • Тие придонесуваат за стапката на смртност кај животните.
  • Научете како правилно да се справите со балоните.

2. Балоните од латекс и милар не се биоразградливи

Два најчести типа на балони се балони од латекс и балони од фолија

Латексните балони се разградливи, но сепак ќе треба некаде од 6 месеци до 4 години за да се разградат. Ова е повеќе од доволно време за остатоците да повредат животно.

Балоните од фолија се дефинитивно најлошата опција за ослободување, бидејќи тие не се разградуваат и се далеку помалку пријателски настроени со околината.

3. Постојат алтернативи кои се погодни за околината

Постојат и други алтернативи на балоните од кои можеме да ги искористиме. 3-те најпопуларни се дување меурчиња, садење цвеќиња, летање на змеј и сл.