Зошто да додадете сол во кафето? 10 интересни факти за кафето!

Што да направите ако кафето ви е кисело? Како кремот му помага на кафето да остане ладно? Што е „кафе чај“ и други интересни факти за кафето.

Кафето мириса подобро отколку што има вкус

Ензимот амилаза во нашата плунка ги разградува повеќето вкусови во кафето.

Ако кафето ви е кисело, побарајте промена

Кафето може да кисело само во два случаи, а најчесто се јавува првиот: ако по мелењето кафето долго време комуницира со воздухот, односно стои и се закиселува. Всушност, ова е супстандардно, и баристата мора да се ослободи од киселото кафе и да сомеле ново, но … и остатоците треба да се стават некаде, па може да завршат во вашата шолја. Втората опција е кафето да кисело ако е предолго во вода.

Солта го потиснува горчливиот вкус

Кафето, во кое се додава прстофат сол, престанува да биде горчливо (и станува многу вкусно).

 

Папата Климент VIII благослови кафе

На крајот на 16 век, кафето се сметало за „муслимански пијалок“ во Европа. Папата го вкусил на инсистирање на неговите епископи, кои побарале забрана за продажба и употреба. Но на папата кафето толку многу му се допаднало што предложи: „Да го измамиме сатаната и да го благословиме овој вкусен пијалок! Би било штета само муслиманите да го добијат тоа“. Ова го направи Климент VIII еден од првите промотори на кафе во Европа.

 

Кафето не се дели на силно и слабо

„Силата“ на кафето е чист маркетинг. Секое кафе Арабика содржи иста количина на кофеин – 1,2-1,4%, а Робуста – околу 2,5%. Вкусот на кафето зависи од мелењето, печењето и начинот на подготовка, а не од количината на кофеин.

Ако има меурчиња во центарот на шолја кафе, тоа укажува на низок атмосферски притисок: треба да се очекува дожд или дури и бурно време.

 

Кафето поспоро ќе се олади ако додадете шлаг

Шлагот го одржува топло.

Кафето е од големо значење во културата на Турција

Во 15 век дури постоел закон според кој жената имала право слободно да се разведе од сопругот доколку тој не ѝ обезбеди доволно кафе.

Има „кафе чај“

Ако земете лист од грмушка од кафе, го исушите, сомелете и сварите, добивате „чај од кафе“. Таков чај уште од античко време пиеле жителите на Индонезија, Етиопија и Јамајка.

Чајот има значително помалку кофеин од кафето.

И покрај вообичаениот мит дека чајот има исто толку, па дури и повеќе кофеин како кафето, ова е далеку од вистина. Во чајот, во просек, 4 пати помалку кофеин. Количината на кофеин во чаша зависи од видот на чајот (најмногу во зелениот и белиот чај), како и од времетраењето на варењето – колку подолго, толку повеќе. А сепак, дури и многу силниот чај има многу помалку кофеин од една чаша еспресо.