Зошто добрите луѓе честопати се и најинтелигентните

Според експертите, постои силна врска помеѓу добрината и интелигенцијата. Да бидете во можност да влезете во туѓи чевли, да ги сфаќате луѓето и да се грижите за нив не е слабост, туку можеби најсилната особина која исто така го одржува вашиот мозок во одлична состојба.

Добрите луѓе имаат поздрави мозоци

Според истражувањата направени од познатиот невронаучник Ричард Дејвидсон, добрината ги прави мозоците здрави. Научувањето на децата и адолесцентите да бидат љубезни и добри може да ги зголеми нивните академски перформанси и емоционална благосостојба.

Имаат одлични емоционални и социјални вештини

Само ако имате висок коефициент на интелигенција не значи дека сте генијалец. Разбирањето на другите и имањето емпатија е всушност поважно. Забележано е дека емоционалната интелигенција е помоќна од општата интелигенција. Добрите луѓе добро ги разбираат емоциите и, како резултат, можат да се поврзат лесно со другите и самите себе.

Тие длабоко размислуваат за своите постапки и последици

Слушањето на другите и желбата за соработка е нешто што го прават луѓето со висока емоционална интелигенција. Добрите луѓе исто така се подобри во донесувањето одлуки, бидејќи можат да ги предвидат емоциите и однесувањето на другите луѓе.

Тие го прават светот подобро место

Според една студија, „топлиот сјај на љубезноста“ е реален и ја активира мрежата за награди на нашите мозоци, правејќи да се чувствуваме исклучително среќни и задоволни. Потребна е храброст и големо срце да се одвои време и да им се помогне на другите. Да се биде добар не значи да се биде слаб! Однесувајте се со луѓето како што сакате да се однесуваат со вас.