Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се помачат сами отколку да им помагате постојано

„Хеликоптерско родителство“ може да им наштети на децата на многу начини. Да се биде премногу вклучен во животот на вашето дете може да доведе до депресија и ниска самодоверба, како и да ги остави прилично неподготвени за животните предизвици. Од друга страна, оставајќи им да решат некои тешкотии самостојно има многу придобивки.

1. Важно е за развој.

Постојат неколку важни фази што детето треба да ги помине, а ползењето е една од нив. Не само што помага да се развие и зајакне координацијата и вестибуларниот и сензорниот систем, туку и вештините за познавање и решавање на проблеми на детето. Затоа не треба да ги ограничувате движењата на вашето дете: само проверете дали се доволно безбедни и оставете ги да ги постигнат своите мали цели.

2. Ги гради вештините за решавање проблеми.

Учењето сами да се справуваат со тешки ситуации е клучно за децата. Тие треба да донесат свои одлуки со цел да развијат одредени вештини, а некои од нивните одлуки може да бидат дури и погрешни. Но, тоа е во ред затоа што децата учат не само од успесите, туку и од неуспесите.

3. Тоа ги учи да управуваат со нивните емоции.

Децата треба да научат како да се однесуваат во согласност со нивната возраст и одредени ситуации. Додека плачењето како одговор на нешто може да биде апсолутно нормално за 1-годишни бебиња, постарите деца треба да можат да реагираат поинаку. Затоа, треба да ги охрабрите да забават и повнимателно да изберат ефективен одговор, наместо да бидат импулсивни, велат експертите.

4. Ги прави децата попаметни.

Вршењето тешки училишни задачи заедно со вашето дете всушност може да направи повеќе штета отколку добро. Совршена домашна, направена со ваша помош, нема да ги направи попаметни. Спротивно на тоа, добивањето лоша оценка може да биде добра можност за учење. Тоа ќе им помогне да сфатат како да ги спречат грешките во иднина, а исто така ќе видат дека светот не завршува ако понекогаш згрешат.

5. Помага при саморегулација.

Навистина е важно децата да не успеат понекогаш, бидејќи ова е единственото нешто што може да ги научи да реагираат правилно кога се чувствуваат лошо. Експертите велат дека неучењето да се толерира неуспехот ги остава децата ранливи на анксиозност. Неуспеси ќе се појават неизбежно, и тие мора да знаат како да се справат со нив на балансиран и мирен начин.

6. Ги учи дека барањето помош е во ред.

И, се разбира, децата треба да научат да бараат помош кога им е потребна, без да се плашат или да се срамат. За тоа, вашата реакција на тешкотиите на детето треба да биде соодветна, така што тие ќе имаат позитивни искуства кога ќе побараат поддршка. И кога ќе се случи нешто посериозно, тие ќе се чувствуваат побезбедно и сигурно кога ќе побараат помош.