Зошто е толку важно редовно да ги прегрнувате вашите деца?

Една прегратка на ден го држи докторот подалеку! Нема сомнение дека прегрнувањето прави да се чувствуваме добро, сепак, освен тоа, овој процес носи многу други придобивки, особено кога станува збор за развој на децата.

Да навлеземе во науката за прегратки и да научиме какви други позитивни работи им носат на нашите животи.

Прегратките создаваат среќни деца

Психолошкото влијание од гушкањето е огромно. Не само што ја поттикнува самодовербата кај децата и чувствата на самодоверба, туку и им помага да останат оптимисти. Овие 3 психолошки ресурси (самодоверба, мајсторство и оптимизам) се тесно поврзани меѓусебно и ги насочуваат ефектите од стресните настани што на крајот, го прави детето да се чувствува сакано и среќно.

Прегратките ги учат децата да развиваат емпатија

Овој вид размена на енергија му ја покажува на вашето дете вредноста на емпатијата. Ова се случува кога развиваат разбирање за тоа како другите се чувствуваат. Затоа, прегратката е добра лекција да им покажете на вашите деца што значи да се соживуваат со луѓето и да ги сакате другите.

Прегратки помагаат да се запре негодувањето

ање на прегратка на вашето дете не значи да се предавате, туку наместо тоа, тоа им помага да се саморегулираат. Окситоцинот, хормонот на љубовта се активира и ја смирува вознемиреноста кај детето.

Прегратките креираат попаметни деца

На децата им е потребна различна сензорна стимулација за нивниот развој. Затоа физичкиот допир и различниот контакт со кожата се неопходни за нив. Д-р Сет Полак и неговите колеги од центарот Ваизман и Катедрата за психологија на Универзитетот во Висконсин – Медисон спроведоа истражување споредувајќи ги децата што биле посвоени од сиропиталиштата и оние што растат во стабилни семејства. Првата група покажа поголемо одложување на моторната вештина, како и нарушен когнитивен развој, како резултат на недостаток на тактилна интеракција.

Другите истражувања покажаа дека обезбедувањето 15 минути тактилна стимулација на ден, за 10 дена, на деца во сиропиталишта придонесува за нивни повисоки оценки во проценките на развојот, како и позрела навика и повеќе активност воопшто.

Прегратки им помагаат на децата да растат

Научниците открија дека детските тела престануваат да растат нормално ако се лишени од сензорни допири и прегратки, и покрај фактот дека добиваат редовно внесување витамини и други неопходни хранливи материи. Оваа состојба е позната како „неуспех кон просперитет“.

Објаснувањето за овој феномен е прилично едноставно: специјалниот хормон, окситоцинот (познат и како хормон на љубовта), се ослободува при гушкање. Овој хормон носи многу позитивни ефекти врз нашите тела, а стимулацијата на раст е една од нив. Кога се ослободува, тоа исто така го зголемува засилувањето на другите хормони за раст, што го промовира растот на вашето дете.

Прегратките им помагаат на децата да останат здрави

Како што веќе споменавме, хормонот окситоцин, кој се ослободува за време на чинот на гушкање, има голем број позитивни придобивки. Една од нив е да му помогне на вашето дете да остане здраво и да го подобри нивниот имунолошки систем. Исто така, окситоцинот промовира побрзо заздравување на раните и помага во намалување на воспалението.

Исто така, им помага да се справат со социјалните и другите видови стресови со кои може да се соочи едно дете.

Прегратките создаваат силна врска помеѓу децата и родителите

Прегратките промовираат зголемување на довербата што е суштински елемент во градењето на односите со децата, како и со другите луѓе.

Окситоцинот помага во намалување на чувството на страв и ја зголемува подготвеноста да се преземемат ризици и да им се верува на другите. Исто така, ги подобрува чувствата на сигурност кај децата и ги зајакнува врските родители-деца.