Зошто едната страна на лицето е попривлечна од другата, според науката

Инстаграмерите поминуваат над 5 часа неделно (48 мин на ден) правејќи селфија. Обично, се прават 7 селфија за секој „совршен кадар“ што го поставуваат на социјалните мрежи. Анука Линдел, професор по невропсихологија на универзитетот Ла Троб во Мелбурн, откри дека повеќето од оние кои прават селфи преферираат да ја покажат левата страна на фотографиите. Таа анализираше 2.000 селфи на Инстаграм за да разбере зошто оваа страна на лицето ја сметаме за попријатна.

Претпочитаме лева страна во обично и огледало селфи.

Истражувачот открил дека луѓето претпочитаат да ја покажуваат левата страна кога прават огледало-селфи. Кога селфи-сликарот позира пред огледало и го фотографира својот одраз, тие обично го покажуваат десниот образ. Додека огледалото ги превртува работите, селфи значи дека лицето позира со левиот образ пред огледалото.

Уметниците обично сликаат портрети кои го прикажуваат левиот профил на луѓето.

Насликаните портрети на другите ја покажуваат истата асиметрична пристрасност: луѓето го фаворизираат левиот образ. Овој истражувач верува дека тоа може да ја одрази несвесната волја на една личност да го покаже својот попривлечен лев образ.

Нашиот лев образ покажува повеќе емоции.

Истражувањата сугерираат дека левата страна на лицето е емотивно експресивна. Ова може да се објасни со начинот на обработка на чувствата во мозокот. Десната страна на мозокот што ги контролира мускулите од левата страна на телото доминира во емоции. Ова е причината зошто луѓето интуитивно го покажуваат левиот образ кога се замолени да позираат за емотивна фотографија, а десниот образ кога позираат за фотографија што ги крие нивните чувства.