Зошто имаме повторувачки соништа и кое е нивното значење

Просечно човечко суштество троши една третина од својот живот спиејќи. Иако нашите тела се во состојба на мирување за време на спиењето, нашиот мозок ги поминува тие часови за одмор во многу функционална состојба со цел да го подготви телото за следниот ден. Ова е состојба во која можат да се појават нашите соништа и овие соништа, сакале или не, може да имаат тенденција да се случуваат одново и одново.

Ако сонувате повторувачки соништа, не сте сами.

Не чувствувајте се обесхрабрени ако имате специфичен сон кој ве прогонува во повеќе наврати. Откриено е дека соништата што се повторуваат се случуваат кај 35% кај тинејџери и 60-75% од адолесцентите и возрасните. Додека овие соништа можат да се доживеат во која било точка од вашиот живот, студиите покажаа дека скоро 40% од луѓето започнуваат да сонуваат повторувачки соништа во своето детство, додека над 15% започнуваат во зрелоста.

Постојат популарни теми за повторувачки соништа.

Истражувањето објави дека топ 5 работи за кои сонуваат луѓето се:

  • Паѓање
  • Бркање
  • Враќање во училиште
  • Да не се подготвени за тест или важен настан
  • Летање

Поголемиот дел од овие соништа предизвикуваат негативни емоции што предизвикуваат анксиозност. Истражувањата покажаа дека луѓето со ниско ниво на ментална и психолошка благосостојба се повеќе склони кон сонување на овие типови на сонови што се повторуваат.

Тие можат да бидат одраз на она што го чувствувате.

Да се има сон да не сте подготвени за тест може да биде честа тема кај учениците, особено за време на испитните периоди. Ова е начин на мозок за играње улоги на физичкиот и менталниот стрес што може да го чувствува студентот. Соништата за паѓање може да се припишат на стравови и несигурност за одредени ситуации. Сонот за паѓање на забите може да биде одраз на тешкотијата на срамежливата личност во самоизразувањето.

Тие можат да сигнализираат дека треба да поправите нешто.

Теоретичарите претпоставуваат дека повторените соништа можат да бидат поврзани со нерешени проблеми во животот на сонувачот, додека други претпоставуваат дека овие соништа се случуваат кога некое лице се обидува да се справи со минатите трауми. Експертите објаснуваат дека специфичните соништа на репризата можат да бидат вашите скриени желби, стравови или нешто друго – како потреба за помирување со пријател.

Совети за намалување на соништата што се повторуваат.

Поради фактот што соништата што се случуваат негативно обично се поттикнати од стрес, најдобриот начин да го ублажите проблемот е да го смирите нивото на стрес. Освен решавањето на проблемите што ги поттикнуваат вашите кошмари, важни се и факторите како што се доволно спиење, спиење во удобни услови и одржување балансиран живот и исхрана. Посета на психијатар или терапевт за спиење може да биде корисно и ако вашите соништа влијаат на целокупната благосостојба.