Зошто изборот да се биде сам не е срамен, туку вистински показател дека се сакаме себеси 

Во 1960 година, околу 10% од возрасните никогаш не биле во брак. Во 2012 година, оваа бројка порасна на 20%. Сепак, дури и денес, на се биде сингл честопати се гледа како на неуспех. Но, да се биде сам е честопати избор и чин на грижа за себе.

Не сакаме да се чувствуваме лошо за нас самите.

Во општество кое сè уште го цени семејството и бракот, самохраните луѓе честопати добиваат странични погледи. Од детството, учиме дека сите очекуваат да пораснеме, да се венчаме и да имаме деца. Луѓет кои не ги сакаат сакаат овие работи стануваат стигматизирани, и тие можат да почувствуваат голем притисок од нивните роднини, па дури и странци.

Многумина мислат дека нешто не е во ред со вас ако сте сингл. Значи, луѓето се обидуваат да не бидат „погрешни“ и често претпочитаат насилна врска отколку самотија затоа што е поприфатлива за општеството. Сепак, подобро е за една личност да излезе од насилна врска и да живее среќно сама отколку да остане во токсична средина само заради туѓо мислење.

Постои разлика помеѓу тоа да се биде сам и да се биде осамен.

Иако некои може да ја наречат самохраната личност „осамена“, тоа често не е така. Да си сам е состојба каде што човекот одлучува социјално да се дистансира од другите. За нив, нивното сопствено друштво е доволна. Осамена личност пак  бара интимност и чувствува потреба за тоа, но не може да ја најде.

Едно лице, кое е само, избира да тоа да биде така и може да му биде многу добро, не споделувајќи го својот живот со некого. Тие претпочитаат да уживаат во сопственото друштво, да имаат хоби и интереси и да имаат и пријатели. Една студија покажа дека осамените луѓе не се задоволни од својот живот, за разлика од луѓето кои избраат да бидат сами.

Да се ​​биде сам придонесува за вашиот раст како човечко суштество.

Психолозите велат дека е многу важно да научите да бидете во хармонија со себе. Без здрава врска со себеси на прво место, не е можно да имате здрави односи со другите. Прифаќајќи ја самотијата, самците се поотворени за раст и развој отколку оние што се во брак. Тоа е затоа што вторите честопати многу се потпираат на својот партнер кој може да започне да ги дефинира до одреден степен.

За некои луѓе, да се биде сингл е начин да се живее нивниот живот во целост. Луѓето на кои им е пријатно да бидат сами, обично се потпираат на себе и му веруваат на внатрешниот глас што ги води. Тоа им дава многу слобода и можност да размислуваат за себе и за своите потреби отколку за туѓите. Исто така, тие можат да направат подобар избор затоа што немаат надворешно влијание.

Да се биде сингл има придобивки.

  • Слободните луѓе се помалку под стрес.
  • Слободните ја ценат значајната работа. Тие обично имаат работа за која се страстни затоа што се потпреа на себе и на своето срце кога ќе ја бираа.

  • Тие се попродуктивни. Тие имаат помалку одвлекување на вниманието и, според тоа, можат подобро да се фокусираат на своите задачи. Исто така, самото време им помага да се поврзат со својата фантазија и да станат креативни.
  • Слободните луѓе не се врзани за едно место, така што имаат повеќе можности за патување и истражување. Тие можат слободно да изберат каде сакаат да живеат или каде ќе летуваат.

  • Една студија покажа дека сингл луѓето се повеќе внимателни кон своите пријатели и семејство отколку оние во брак. Тоа е затоа што тие научиле целосно да се разберат себеси и то им помага да ги разберат потребите и постапките и на другите.
  • Луѓето кои живеат сами се повеќе самостојни. И ова ги тера да имаат помалку негативни емоции затоа што тие самите се запознаваат.