Зошто луѓето со сини очи можат да бидат толку уникатни

Никој во светот нема иста боја на очите како вас. Но, ако сте доволно среќни да имате очи со небесна боја, вие сте уште попосебни. И, како што се испостави, синооките луѓе можат да поседуваат вистински суперсили.

1. Сините очи всушност не се сини

Не постои такво нешто како син пигмент во очите. Поголемиот дел од човечката раса ја добива кафеавата боја на очите од меланин – пигментот кој е одговорен за бојата на кожата. Но, кога станува збор за сините очи, тие ја добиваат својата боја како резултат на рефлектирање на светлината. Тоа е истиот трик што ги прави океанот и небото да изгледаат сино.

2. Тие можат да ја менуваат бојата

Сините очи може да изгледаат со различни бои во зависност од условите на светлината. Ова се случува затоа што сините очи ја добиваат својата боја од светлината што влегува и потоа се рефлектираат.

3. Сите луѓе со сини очи имаат ист предок

Тим научници од Универзитетот во Копенхаген откриле дека сите луѓе со сини очи можат да бидат во роднинска врска. Некаде пред 6.000 до 10.000 години, сите имале кафени очи, но во одреден момент, генот што го контролира нивото на меланин всушност мутирал. Оваа мутација ја ограничила количината на меланин што може да ја произведеме и ги „разредила“ кафените очи на сина боја. Сите луѓе со сини очи го наследиле овој генетски „прекинувач“ точно на истото место во нивната ДНК.

4. Сините очи се многу ретки

Поголемиот дел од луѓето имаат кафени очи, додека само 8% до 10% се доволно среќни да имаат сини очи. Според Светскиот атлас, мнозинството луѓе со сини очи живеат во Европа. Финска претставува најголем процент на луѓе со сини очи.

5. Многу бебиња се раѓаат со сини очи кои подоцна ќе се променат

Кога ќе се роди бебе, не можете да кажете каква ќе биде бојата на очите кога ќе пораснат. За време на нивното раѓање, бебињата немаат меланин во ирисот – дел од окото што ја дефинира бојата на очите. По 6 месеци, гените на бебињата одредуваат колку меланин ќе има во ирисот. Во зависност од ова, очите може да останат сини или да станат сиви, зелени или кафеави.

6. Луѓето со сини очи се почувствителни на светлина

Ако вашите очи се светли, треба да бидете особено внимателни кога ги заштитувате од сонцето. Офталмолозите веруваат дека луѓето со сини ириси имаат тенденција да бидат почувствителни на светлина. Бидејќи сините очи немаат доволно пигмент кој апсорбира светлина, повеќе светлина може да помине низ ирисот и да го оштети окото.

7. Луѓето со сини очи подобро се справуваат со болката

Луѓето со светло обоени ириси имаат доволно среќа да имаат поголема толеранција на болка од луѓето со темни очи. Истражувач од Универзитетот во Питсбург испитал 58 жени кои чекале бебиња и откриле дека жените со сини или зелени очи доживуваат помалку болка и подобро се справуваат со породувањето. Научникот верува дека гените поврзани со меланин можат силно да влијаат на толеранцијата на болка.