Зошто молив во устата може да ве направи посреќни

Може да станеме посреќни со повеќе насмевки, сугерираат психолозите. И покрај многу стресни фактори, можеме да го поправиме расположението со помош на молив, велат истражувачите. Значи, да бидеме креатори на нашата сопствена среќа и да не дозволиме таа да згасне.

Едноставни постапки и однесување можат да ги обликуваат нашите емоции.

Темата за среќа се изучува многу децении и некои истражувачи излегоа со интересна мисла. Едноставни постапки на вашето тело можат да влијаат на вашите емоции. Како одличен пример, постојат докази дека жените со помала самодоверба во лидерски улоги можат да се чувствуваат овластени кога ќе видат фотографија на моќна жена пред нив.

Истиот механизам се случува со насмевка: „Забавните елементи имаат тенденција да ве насмеат и насмевката прави да сечувствувате забавувани“. Од некои студенти беше побарано да оценат колку е забавен цртаниот филм. И беше донесен изненадувачки заклучок. Оние што држеа моливче во устата, сметаа дека цртаниот филм е позабавен.

Зошто молив во устата има ефект на среќа?

Репликацијата на студијата со студенти и цртани филмови докажа дека теоријата е точна. Оваа едноставна акција беше многу ефикасна. Значи, со ставање молив во устата на хоризонтален начин, усните автоматски формираат форма на насмевка. И вашето тело го препознава тоа.

Едноставно кажано, вашиот мозок постојано ги следи сите работи што се случуваат во вашето тело. Потоа, почнува да ги анализира за да процени како се чувствувате. Значи, во основа, го мамите мозокот со среќен израз на лицето.

Ефектот може да трае од 15 минути до 2 дена.

Беше забележано дека ефектот на таквата едноставна акција може да трае од 15 минути до 20 минути – до 2 дена, а ова влијание е константно. Телото и мозокот се неверојатно чувствителни и може да се коригираат со лесен стимул.

Таквите стимули можат да бидат звуци, вкусови, мириси и визуелни ефекти. Затоа, подобро е да обрнеме внимание на она што го консумираме секој ден.

Можете да вежбате какви било емоции со контролирање на вашето тело.

Кога ќе се ставите во посреќна положба, вашето расположение може да се зајакне. Но, истиот ефект може да се случи со „несреќни“ постапки. Ако започнете да вежбате депресивно лице, ќе забележите како се влошува вашето расположение. Можете да го пробате дури и без молив.

Што се однесува до другите едноставни активности што можат да ве направат посреќни, психолозите препорачуваат да стоите исправено и да дишете длабоко за да се чувствувате посамоуверено.