Зошто нашите најдобри идеи ни доаѓаат на ум додека се тушираме

Ако некогаш сте имале најсјајни моменти на еурека додека се туширате, не сте сами. Ова им се случува на многу луѓе, а има и логични објаснувања кои стојат зад овој „феномен“.

1. Најдобрите идеи доаѓаат кога не размислувате.

Најзначајните и идеи што го менуваат животот може да потекнуваат од таканаречените „моменти на туширање“ и науката може да го потврди ова. Група истражувачи им дале загатки на студентите на колеџ и ги замолиле да известат дали ги добиле своите одговори размислувајќи го решението чекор по чекор или одговорот само „им дошол“. Како што се испостави, оние кои правилно го решиле проблемот не биле оние кои се обиделе да го решат чекор по чекор. Со туширање, вашите идеи течат и веројатно ќе најдете креативни решенија.

2. Туширањето го зголемува нивото на допамин.

Туширањето е еден од најлесните начини за зголемување на допаминот – невротрансмитер одговорен за мотивација и фокус. Тоа е важно за вашата меморија и функцијата на мозокот, па дури и ги регулира движењата на вашето тело. Туширањето со ладна вода може да го зголеми допаминот за 250%.

3. Опуштени сте.

Кога сме опуштени, најверојатно ќе го свртиме нашето внимание и ќе дојдеме до проникливи идеи. Капењето или туширањето може да го намали стресот и вознемиреноста, да ве смири и да ги развие вашите идеи.

4. Малку расеаност е добро за креативноста.

Додека интензивниот фокус е важен за работата, нежното одвлекување на вниманието може да го „освежи“ вашиот мозок и да помогне во вашата фантазија. Туширањето е совршен пример за тоа како можеме да го пренасочиме нашето внимание од една на друга активност. Расеаноста може да му даде „пауза“ на нашиот мозок и да работиме на некој проблем покреативно.

5. Вие сте покреативни кога сте поспани.

Веројатно сте навикнале да се туширате рано наутро кога сте полупоспани или доцна навечер кога едвај чекате да легнете. Можеби мислите дека кога сте уморни, веројатно нема да дојдете до никакви иновативни идеи, но науката докажува дека маглата во мозокот всушност може да ја зајакне вашата креативност. Истражувачите откриле дека користиме покреативно размислување кога сме уморни. Значи, ако сте ноќна птица, можеби сте покреативни рано наутро.