Зошто нашите очи се создаваат гурелки додека спиеме и за какви опасности тоа може да биде знак

Сте сме се буделе наутро со коричка околу нашите очи. Тоа е природна функција во нашите очи и оваа кора има своја цел. Но, во исто време, тоа исто така може да сигнализира проблем.

Зошто најчесто се појавува:

1. Тоа е затоа што нашите очи остануваат затворени цела ноќ

Кога спиете, овие кори се таложат на аглите на вашите очи, а понекогаш дури и по линијата на трепките. Тие се појавуваат затоа што вашите очи не треба да се подмачкуваат како што се случува тоа додека трепкаме.

2. Тоа е неопходна компонента за добро здравје на очите

Тие произлегуваат од филмот за солзи на вашето око, кој се лачи кога трепнувате и кој ги одржува вашите очи подмачкани. Овие се и одбранбени механизми на вашето тело кои ги штитат очите од работи како што се бактериите.

Зошто доведува до компликации:

1. Имате суви очи

Сувите очи обично се случуваат кога гледате на вашиот телефон или компјутерски екран подолг период, дури и кога сте на климатизирано место. На вашите очи не им е доста од солзите што треба да ги подмачкуваат и може да влијае врз очните корички со чувство на убод.

2. Не ги отстранувате гурелките доволно често

Кога ќе се разбудите од спиење, можеби сте во рутина за веднаш да го проверите вашиот телефон или можеби да ја подигнете четката за заби, но всушност треба прво да ги отстраните тие гурелки. Еден важен чекор за да се отстранат на вистински начин е да се навлажни крпа или да се користи топла вода, што исто така ефикасно ќе ги елиминира сите кори.

3. Имате инфекција на очите

Ако ги гледате премногу често или во поголеми количини од порано треба да контактирате лекар затоа што можеби имате инфекција на очите.