Зошто не мора да го затемнувате екранот и уште 9 митови за мобилните телефони во кои многу од нас веруваат

Нашите паметни телефони скоро станаа митолошки суштества, бидејќи има толку многу „легенди“ за нив. Дали е навистина добро за вашиот вид ако го затемните екранот на вашиот телефон, или паметните телефони предизвикуваат разни болести – ова се само неколку прашања што разгоруваат епски дискусии насекаде.

Мит 1: Намалување на светлината на екранот му помага на вашиот вид

Можеби верувате дека одржувањето на режимот на ноќна осветленост на вашиот телефон, дури и преку ден ви помага да не ги преоптоварувате очи. Сепак, оптичарите не се согласуваат и тврдат дека кога ќе го затемните екранот наместо правилно да ги прилагодувате поставките за осветленост, ги заморувате очите. Ова се случува затоа што ќе треба повеќе да се фокусирате и вашите очи ќе треба да направат двојно поголема работа, што исто така може да доведе до главоболки.

Мит 2: Полнењето на вашиот паметен телефон преку ноќ ќе ја оштети неговата батерија

Паметните телефони се нарекуваат „паметни“ со причина, и меѓу сите нивни практични функции, постои можност да препознае дека батеријата е целосно наполнета. Вашиот телефон ќе ја запре влезната струја без ваша помош, токму на начинот на кој се исклучува кога батеријата е на најниската точка. Ако се грижите за животниот век на вашата батерија, едноставно не дозволувајте да се изпразни до нула, „хранете ја“ кога е сè уште жива.

Мит 3: Треба да ги затворите апликациите што не ги користите за да заштедите енергија на телефонот

Оваа изјава изгледа многу логично и можеби мислите дека колку повеќе апликации работат во позадина, толку повеќе работи вашиот телефон. Всушност, како што е наведено од Apple, затворањето апликации за да ја заштедите енергијата на батеријата не помага, па дури и ги влошува работите. Сите апликации автоматски се затвораат и ако се мешате и ги затворате рачно, всушност правите телефонот на губи повеќе енергија.

Мит 4: Колку повеќе мегапиксели има вашата камера, толку е подобар квалитетот на фотографијата

Но, оваа одлика е навистина важна само за професионалните фотографи и нивните фотоапарати. За корисник на телефон, тоа не е бројот на мегапиксели, туку нивната големина, што го прави квалитетот на фотографијата поблизу до идеален. Најдобрите мегапиксели се најголемите, што значи дека помалку може да се сместат во една фотографија.

Мит 5: Користење фен или ориз за да се спаси намокрен телефон

Оризот е познат по својот капацитет да апсорбира влага. Но, во реалноста, малите честички ќе ги запушат деловите на мобилниот телефон и ќе го оштетат уште повеќе. Користењето фен е уште една лоша идеја, може малку да го исуши вашиот телефон, но ќе го прегрее, што значи дека уредот се приближува многу до неговата неизбежна смрт. И двата методи се користат затоа што луѓето едноставно сакаат да направат нешто, без оглед на се, за да го спасат телефонот. Едноставно ставете го на полица и чекајте да се исуши.

Мит 6: Лоша идеја е да ги чувате телефонот и кредитната картичка заедно

Можеби сте слушнале дека мобилниот телефон и кредитната картичка не се најдобри соседи, бидејќи магнетната лента на картичката може да се демагнетизира преку телефонот. Ова може да биде точно за магнет за фрижидер или спојка за магнет на вашиот паричник, но никогаш за телефон. Неговото магнетно поле е премногу слабо за да ја смени вашата картичка. Некои луѓе никогаш не ставаат картички и телефони заедно, само во случај да бидат ограбени, па барем еден од нив ќе ја преживее кражбата, што има повеќе смисла од легендата за демагнетизирање.

Мит 7: Електромагнетното зрачење од мобилните телефони предизвикува рак, предвремено породување и други здравствени ризици

Светската здравствена организација е загрижена за оваа изјава од 1990 година и до сега се објавени 25.000 статии на оваа тема. СЗО наведува дека до сегашниот момент нема докази дека ниско-електромагнетните полиња можат да му наштетат на здравјето на човекот на кој било можен начин. Сепак, СЗО исто така вели дека ако некое лице застане точно во близина на антената или радарот што произведува бранови, ризикот може да се зголеми.

Мит 8: Средствата за дезинфекција може да ги оштетат екраните на паметните телефони

Постои популарна изјава дека вашиот паметен телефон е 10 пати повалкан од тоалетот и дека многу колонии на бактерии удобно живеат на него. Дезинфекцијата на екранот го намалува ризикот од заразување вируси и кожни болести, како акни. Но, дали дезинфекциските марамчиња се безбедни за вашиот телефон? Apple вели да, тие се. Уште повеќе, има универзален сапун за сите телефони што ќе ги дезинфицира екраните и нема да им наштети.

Мит 9: Можете да готвите јајце со вашиот паметен телефон

Ова верување останува популарно уште од раните 2000-ти. Луѓето правеа лажни „експерименти“ каде „готвеа јајце“ користејќи ги брановите што доаѓаат од мобилниот телефон. Во реалноста, телефоните не можат да готват јајца или пуканки, бидејќи не можат да создадат количина на енергија потребна за готвење. Дури и ако сите бранови од телефоните беа претворени во микробранови, јајцето ќе се загрее до температура на телото пред да „умре“ батеријата.

Мит 10: Бесплатниот Wi-Fi е безбеден

Бесплатните жаришта за Wi-Fi се многу примамливи за употреба и тие се нудат како пријатен бонус на многу јавни места. Но, не е безбедно да ги извршувате вашите банкарски операции и да внесувате какви било лозинки додека користите јавен Wi-Fi. Сообраќајот на овие места не е заштитен, што значи дека секој може лесно да види кои страници ги посетувате и кои податоци ги внесувате. Подобро е да користите јавен Wi-Fi само за посета на забавни веб-страници или за пребарување информации.