Зошто не можеме да се сетиме на работите кои ни се случиле пред 4-тата година од животот?

Велат дека нашите личности се обликувани во нашето детство, но колку е иронично што едвај можеме да се сетиме на нештата од раното детство! Овој феномен може да се случи на скоро сите луѓе, па дури има и официјален термин – детска амнезија. Како што растеме, ги забораваме луѓето, настаните, па дури и местата што сме ги сретнале како деца.

Што е детска амнезија и кога се јавува

Детската амнезија е неможноста на возрасните да се потсетат на деталите на настаните или дури и на целосните настани што им се случиле пред 4-та година од животот. Некои истражувачи отидоа уште подалеку и открија дека децата пред 7-годишна возраст можат да запомнат „60% или повеќе од нивните настани од раниот живот “, додека 8 и 9-годишниците можеа да достигнат само до 40%. Ова им овозможи да сфатат дека, како што минуваме низ различни фази од нашиот развој, толку помалку се сеќаваме на претходното.

Нашите сеќавања се тесно поврзани со нашата способност за зборување

Една од теориите за тоа зошто не ги чуваме сеќавањата кога сме биле бебиња е дека не сме можеле да комуницираме вербално во тоа време. Кога вадиме меморија, користиме зборови и можеме да опишеме многу детали, за кои е потребен јазик. Повеќето бебиња не почнуваат да зборуваат пред 2-годишна возраст, па затоа едноставно не можат да создадат кохезивна меморија.

Нашиот развој на мозок игра огромна улога

Сега ќе зборуваме за биолошкото објаснување на детската амнезија. Како што растеме, нашите мозоци прават многу „вежби“, па една студија заклучи дека „кога мозоците се зафатени со одгледување на многу нови клетки, тие не складираат спомени што инаку би биле долгорочни“. Покрај тоа, ние дури и не можеме физички да се сеќаваме на секојдневни настани пред возраст од 3-4 години, бидејќи нашата епизодна меморија сè уште не е активирана. Затоа, ние можеме да имаме апстрактни спомени како во кој парк често одиме, но не и во која продавница за сладолед мајка ни не однела некогаш.

Нашите родители можат сериозно да влијаат врз нашите сеќавања

Друга студија сугерира дека нашите родители се во можност да го променат наративот за нашето детство. Ние почнеме да се сеќаваме кога некој ќе нѐ потсети на тоа. Истата студија открива дека децата се сеќаваат на истиот настан поинаку откако разговарале за тоа со своите татковци, за разлика од нивните мајки.

Сето тоа се сведува на она што ни оставило траен впечаток

Детски психолог вели дека во крајна линија, децата ги задржуваат спомените исполнети со емоции, позитивни и негативни. Ова откритие им дозволува на малите деца да даваат сведочења како очевидци на суд. Значи,ако можете да се присетите на раните спомени, тоа е она што ви носи најголемо значење и предизвикува силен емоционален одговор.