Зошто не треба да ја оставаме вратата од спалната соба отворена ноќе

Без разлика дали тоа ни дава можност да ги слушнеме нашите деца подобро или да дозволиме свеж воздух, оставајќи ја вратата од спалната соба отворена, се покажа дека не е најдобриот избор. Постојат неколку причини зошто треба да се затвори вратата во текот на ноќта, најважното е тоа што може да ја загрози нашата безбедност.

Ќе имате подобра шанса да преживеете пожар

Ако ја оставите вратата од вашата спална соба отворена кога одите да спиете и има пожар, може да се рашири побрзо во вашата соба. Затворената врата ќе ви даде повеќе време да дејствувате и да се спасите од огнот. Покрај тоа, токсичниот чад нема да се рашири лесно.

Ја блокира бучавата и ќе ви овозможи подобар сон

Ако живеете во бучна околина и лесно спиете веројатно ќе ви е тешко да заспиете. Значи, ова значи дека затворањето на вратата е одличен избор, дури и ако не сте навикнати на тоа. Плус затворена врата ќе ги задржи и звуците од цимерите кои се ноќни бувови.

Ги зголемуваат вашите шанси да реагирате побрзо во случај на провалници

Затворената или, уште подобро, заклучена врата од спалната соба може да ви даде можност да дејствувате ако сте слушнале дека некој провал во вашиот дом или сака да го направи тоа. Ова исто така ќе ви овозможи да останете побезбедни додека чекате да пристигне полицијата и да ве спаси.

Според Фенг Шуи, затворената врата ја задржува позитивната енергија внатре

Еден од принципите на Фенг Шуи во врска со спалните соби е да се избегне спиење со отворена врата. Ова е затоа што целата позитивна енергија во собата може да избега. Затворањето ќе го спречи ова и ќе ви даде чувство на сигурност и безбедност.