Зошто остануваме без здив кога се качуваме по скали (Не е поради кондицијата)

Прескокнувањето на лифтот и одењето по скали наместо тоа може да биде тешка одлука, а истовремено и физичко предизвикувачки. А останувањето без здив може да ни се случи на сите нас, дури и ако вежбаме многу.

Но, за среќа, тоа не мора да значи дека треба да вежбаме уште повеќе или дека имаме здравствени проблеми. Сепак, доколку се соочите со некои од следните симптоми, најдобро е да се обратите на лекар.

1. Можеби имате здравствени проблеми

Постојат некои работи на кои треба да обратите внимание откако ќе се качите по скали. Не мора веднаш да се загрижувате,  но, ако имате и болка во градите, отечени стапала или зголоби или ако започнете да кашлате, неопходно е да се јавите кај вашиот лекар, бидејќи тоа може да биде индикатор дека имате здравствени проблеми.

2. Не сте загреани

Пред да започнеме со тренингот, обично правиме загревање. Ова е важно затоа што помага во загревање на мускулите, постепено зголемување на протокот на крв и кислород, со што се намалува на ризикот од повреда.

И кога ќе почнете да одите по скалите, тогаш нагло започнувате од одмор до брзо одење т.е станувате физички многу поактивни, без претходно да се загреете. Затоа вашето тело ќе треба да работи понапорно за да добиете повеќе кислород до вашите мускули за многу краток временски период, а срцевиот ритам ќе се зголеми. Значи, природно е да се чувствувате задишано потоа.

3. Не е како редовното кардио вежбање

Качувањето по скали бара поинаков енергетски систем од кардио вежбите што обично ги правиме. Се нарекува енергетски систем на фосфаген. Се користи кога на вашите мускули им треба многу енергија за време на краткорочни, но интензивни активности. Постојат одредени молекули кои се потребни за работа на овој систем, но ги нема многу. Значи, нормално е да се задишете побрзо по многу краток период на интензивна активност, отколку по подолга и постабилна кардио сесија.

4. Вашите мускули побрзо се заморуваат

Имате 2 вида на мускулни влакна -брзи и бавни. Ако сте искусни во трчање, тогаш можете да издржите трчање на долги патеки, благодарение на бавните мускулни влакна, кои полесно се заморуваат, но немаат многу моќ и сила. Кога одите по скалите, потребни ви брзи мускулни влакна за оние брзи интензивни движења, но тие побрзо се заморуваат.

5. Некој кој не вежба многу може да не се задише толку брзо како некој што вежба

Ако сте ја развиле вашата издржливост со трчање, повеќе ги користевте влакната со бавно стегање и тие се потпираат на аеробниот метаболизам. Меѓутоа, кога се качувате по скалите, за оние кратки рафали на активност е потребен анаеробен метаболизам. Ова произведува јаглерод диоксид и водород, на кои спортистите на издржливост се почувствителни од другите луѓе. Затоа може да биде полесно за некој што не вежба многу да се качува по скалите, отколку за некој што прави обука за издржливост.

Како можете да го олесните качувањето по скали

Едноставно, обидете се да ги користите скалите почесто. Бидејќи не го практикуваме ова многу, разбирливо е дека нашите тела не се навикнати да прават таков вид на физичка активност и може да биде потешко отколку што очекуваме.

Можете исто така да пробате вежби како спринтови, скокови или други интензивни движења за кои се потребни ненадејни изливи на енергија, како кога се качувате по скали. Друга работа што можете да направите е да ги тренирате мускулите и нозете со тоа што ќе практикувате сквотови.