Зошто сè уште ни се потребни овие 11 делови од телото кои навистина не ни се неопходни за опстанок

Човечкото тело е исклучително способно да се прилагоди на промените – можеме да изгубиме многу органи и сепак да функционираме правилно. Меѓутоа, ако изгубите поголем дел од деловите од вашето тело кои играат важна улога, секогаш постои решение. Во секој случај, тоа нема да има големо влијание врз вашиот живот и сепак можете да водите исполнет живот. Еве една листа на органи кои не ни се толку потребни.

1. Ноздри

Нашиот нос има 2 дупки, или ноздри, кои се одделени со преграда (ова е она што ги дели десната и левата ноздра). Тие минуваат низ нешто што се нарекува назален циклус и ова во основа ни дава 2 носа. Овој циклус вели дека едната ноздра работи понапорно од другата.

На секои неколку часа, ние се префрламе од дишење преку едната ноздра на другата поради тоа што нашите ткива отекуваат внатре. Важно е едната ноздра да минува низ помал проток на воздух од другата бидејќи ни дава супер способност за мирис. Ние навистина сме суперлуѓе!

2. Белите дробови

Белите дробови, како што знаеме, служат за доставување на кислород до телото. Но, она што е изненадувачки е што можеме да функционираме и можеме да преживееме само со едно белодробно крило, со неколку маани. Спортистите, на пример, не би можеле да вежбаат со полн потенцијал, но сепак би можеле да вежбаат.

Телото би се навикнало да функционира без едно белодробно крило надополнувајќи ја загубата на кислород. Исто така, белиот дроб што не е отстранет ќе стане поголем со прилагодување на тие промени. Сè што е потребно е време и пракса за целосно да се навикнеш на тоа.

3. Стомак

Добро сте слушнале, повеќето луѓе можат да живеат без стомак. Додека тенките црева се од витално значење за опстанок и најважниот дел за варење, желудникот не е. Нашето тело е во состојба да го прескокне разградувањето на храната и да ја пренесе до цревата.

Како хируршка процедура, хирурзите можат да го поврзат хранопроводникот (цевката што го поврзува грлото со желудникот) со тенкото црево, и како резултат на тоа, луѓето можат нормално да јадат со додавање на витамински додатоци. Сепак, желудникот обично се отстранува само ако некое лице има сериозна болест како рак на желудникот.

4. Крајници

Во најголем дел, отстранувањето на крајниците се прави на рана возраст кај децата. Но, и возрасните можат да ги отстранат, и можно е да се живее без нив. Крајниците се наоѓаат на задниот дел од грлото, а нивната задача е да ги спречат бактериите да влезат во устата.

За повеќето луѓе, тие обично стануваат помали како што старееме, но понекогаш не – и ова е кога се инфицираат и треба да се отстранат преку процес наречен тонзилектомија.

5. Мускули за ежење

Ах, да, сите знаеме дека ежењето се активира кога слушаме песна со душа, кога е многу студено надвор или кога сме исплашени. Но, навистина не ни се потребни, освен ако не сме нашите влакнести предци кои го барале за дополнителна заштита од студот.

Мускулните влакна познати како arrectores pilorum се оние кои создаваат ежење.

6. Некои делови од увото

Се разбира, ни требаат уши за да слушаме, но не треба да ги движиме за да го направиме тоа. Постои група на мускули наречени auriculares кои нашите предци ги користеле за да ги движат ушите за подобро слушање и изразување на емоциите како што тоа го прават животните.

Иако ги имаме и денес и сме способни малку да ги размрдаме, тие се послаби поради еволутивни причини. Меѓутоа, нашите уши се движат кога чувствуваме емоции како среќа, а тоа е феномен што не може да се објасни.

7. Дебело црево

Главната улога на дебелото црево е да го отстранува отпадот од телото. Тој навистина не придонесува за метаболизмот, затоа луѓето можат да преживеат без него. Нема причина да се отстрани, освен ако не е поради сериозна болест. Но, не плашете се, можете да живеете исполнет живот без него.

8. Трет очен капак

Ако зјапате во очите во огледалото, ќе видите мал розов круг сместен во аголот на окото. Ова е вашиот трет очен капак, бескорисен за нас, но корисен за животните, како птиците, да не им влезе прашина и расфрлани остатоци во очите.

Ако сте слушнале за природна селекција, ова може да ви звучи познато. Накратко кажано, природната селекција ги задржува деловите од телото низ генерации, но некои од нив се штетни, па затоа се отстрануваат во следната генерација.

9. Опашка

Ние, навистина, имаме опашка и таа ни е сосема бескорисна, за разлика од цицачите на кои им беше потребна за рамнотежа и комуникација. Еволуцијата го трансформираше ова во коски лоцирани во основата на нашиот ‘рбет. Некои наоди сугерираат дека оваа коска сè уште се користи за поддршка на некои мускули и карличната област, но докажано е дека сепак има мала или никаква употреба.

10. Слезина

Слезината се наоѓа на левата страна на абдоменот, веднаш до вашиот стомак. Тој е важен орган, но луѓето можат да живеат без него. Кога слезината престанува да функционира правилно, како да се зголемува или оштетува, тоа создава проблем. Ова би било знак да се отстрани.

По неговото отстранување, резултатите може да ве направат склони кон побрзо развивање на инфекции. Сепак, црниот дроб, на пример, ќе ги преземе неговите задачи и вие сепак ќе можете да управувате со овие инфекции.

11. Жолчното кесе

Жолчното кесе е поставено на десната страна на абдоменот под црниот дроб. Без него, телото не би можело да ги собере дигестивните сокови, но како замена, црниот дроб ќе ја изврши оваа задача и ќе ги ослободи во тенкото црево.

Сè уште ќе можете да сварите многу храна, но сепак, јадењето премногу мрсна храна може да стане проблем бидејќи ќе резултира со надуеност и гасови.