Зошто Скандинавците се сметаат за најсреќни луѓе во светот

Земји како Норвешка, Данска, Финска, Шведска и Исланд често се рангираат високо на списоците на земји во кои луѓето се чувствуваат најсреќни и најзадоволни од својот живот. На пример, овие земји отсекогаш биле во првите десет во Светскиот извештај за среќа од неговото објавување во 2013 година. Ајде да погледнеме зошто овие ладни и навидум депресивни земји се дом на најсречните луѓе во светот.

Тие ја ценат рамнотежата во животот.

Скандинавците не настојуваат да станат милијардери. Тие знаат да бидат ефикасни на работа и да уживаат во тоа, но поминуваат многу време и со семејството и пријателите и посветуваат време на своите страсти и хоби.

И тоа што имаат малку повеќе време им помага да го постигнат тоа. На пример, во Данска, луѓето работат 37 часа неделно. Повеќето вработени ја напуштаат работата околу 16 часот, па им останува уште многу слободно време. За споредба, луѓето во други земји често работат повеќе од 40 часа неделно.

За да бидат што е можно попродуктивни и да завршат сè навреме, Данците не губат време да разговараат со своите колеги или да прават паузи за да извршат работи. Тие разбираат дека ова ќе им овозможи да ја завршат работата побрзо. Покрај тоа, вообичаено е да се комбинира канцелариска работа и работа од далечина.

Времето за одмор е друга работа што ја прави Данска истакната. Вработените имаат право на 5 недели платен одмор. И, бидејќи рамнотежата помеѓу работата и животот е многу важна за нив, тие дури се охрабруваат да ги земат и им се замерува ако не го сторат тоа. Тие исто така можат да добијат плата за „стресно отсуство“ кога работите на работа ќе се влошат толку многу што влијаат на нивното ментално здравје.

Во Финска, вработените исто така имаат право да го менуваат работниот ден 3 часа порано или подоцна. Оваа флексибилност им овозможува да си го испланираат денот според нивната погодност. Во Норвешка, вработените кои се болни добиваат и до 3 недели платено отсуство.

Тие сакаат да поминуваат време во природа.

Поминувањето време на отворено може да има позитивни ефекти врз вашето физичко и ментално здравје. И Скандинавците знаат да извлечат максимум од природата. И покрај студеното време, тие знаат како да уживаат во тоа. Тие дури имаат поговорка: „Нема такво нешто како лошо време, само лоша облека“.

Нивната љубов за поминување време на отворено има име – friluftsliv. Тоа е суштински дел од нивниот живот, тие можат да го сторат тоа во кое било време и не мора да биде голема пригода да одат на пешачење во шумата. Напротив, тоа е нешто природно и секојдневно за нив.

Дури и компаниите ги охрабруваат своите вработени да вежбаат и да поминуваат време на отворено. Може дури и политика на компанијата да одвои време за нивните вработени да поминат малку време во природа за време на работното време.

Новите мајки и татковци се поддржани.

Во Исланд, на новите мајки им се дава 9 месеци платено отсуство, а на новите татковци 3 месеци. За споредба, на жените во САД им се дава само 12 недели породилно отсуство и тоа е неплатено.

Во Шведска, на новите родители им се дава до 480 дена платено отсуство додека добиваат 80% од платите. Идните и новите мајки исто така имаат право да го намалат своето нормално работно време до 25% додека нивното дете не наполни 8 години и да добијат месечен додаток за дете додека детето не наполни 16 години.

Тие не се под стрес за парите.

Во многу земји, луѓето трошат многу пари на медицински сметки или само за да плаќаат за училиште и универзитет. Тоа не е случај во нордиските земји. Здравството и образованието се бесплатни. Покрај тоа, невработените исто така добиваат поддршка. Тие имаат осигурување за невработеност и поддршка на децата и им се нудат места во програми за работно искуство.

Тие им веруваат на другите.

Да се ​​биде во можност да им верувате на другите значи дека тие веруваат дека другите се исто толку искрени  и дека сите се грижат за општото добро. Значи, социјалните интеракции стануваат попријатни, како и односите што ги градат Скандинавците. Овие односи, пак, можат да им ја обезбедат потребната поддршка.

Нордиските земји исто така имаат помала стапка на криминал, така што луѓето се чувствуваат побезбедно. Оваа безбедност и доверба можат позитивно да влијаат на нивната благосостојба. На пример, луѓето од скандинавските земји веруваат дека изгубениот паричник ќе им се врати повеќе отколку луѓето од земјите што се рангирани пониско во Светскиот извештај за среќа.