Зошто спиеме и уште неколку интересни факти за соништата

Повеќето луѓе поминуваат околу една третина од својот живот спиејќи, или барем обидувајќи се да спијат. Според експертите, кога спиеме, поминуваме низ различни фази (и не сите вклучуваат сонување). Но, тоа сè уште не остава да се прашуваме зошто спиеме и сонуваме. Некои објаснувања велат дека во светло на еволутивните теории и психологија, спиењето има функција да ни помогне да ги решиме проблемите. Додека некои други укажуваат дека овој процес му помага на телото да се обнови и да се подмлади.

Да се обнови и подмлади телото

Реставративните функции на телото се јавуваат првенствено за време на спиењето. Примери за нив вклучуваат раст на мускулите, поправка на ткивата, синтеза на протеини и ослободување на хормони за раст. Затоа, една од можните причини зошто спиеме е поврзана со обнова на телото, истовремено промовирајќи го неговото подмладување.

Како бонус, кога не спиеме добро, ова често се рефлектира во лицето со изразени темни кругови. Еден трик за да ги намалите е нежно да тропнете на очите за да доведете проток на крв во областа. Темните кругови можете да ги покриете и со шминка доколку имате коректор.

Да работиме на решавање на проблеми

Постои една теорија која вели дека соништата можеби еволуирале за да решат 2 главни типа на проблеми. Првите се оние што треба да се визуелизираат во умот (како пронаоѓач што замислува нов уред). Втората категорија е поврзана со оние проблеми за кои е потребен неконвенционален пристап.

Психолог од Универзитетот Харвард замолил некои студенти да изберат проблем и да се обидат да го решат во сон. По една недела, приближно половина од нив сонувале за проблемот и една четвртина го решиле. Значи, барем ако проблемите се релативно лесни, некои луѓе можат да ги решат во сон.

Да се консолидираат спомените и учењето

Друг предлог е дека спиењето игра важна улога во меморијата (и пред и по учење нова задача). Според истражувањето, консолидацијата на меморијата се јавува за време на спиењето со зајакнување на нервните врски што формираат спомени.

Слично на тоа, слабиот сон и несоодветниот одмор може да предизвикаат преморени неврони да функционираат неефикасно при координирање на информациите. Така, нашата можност за пристап до она што го научивме може да биде намалена. Покрај тоа, ова може да влијае на расположението, мотивацијата, па дури и на проценката и перцепцијата на една личност.

Да се изврши „смена на чистење“ за мозокот

За време на нашите животи, постојано добиваме многу информации, од кои многу се непотребни. За да разберат како се задржува, група научници ги анализираа механизмите вклучени во одржувањето на меморијата (особено за време на фазата на спиење на поголема релаксација и длабок одмор).

Резултатите сугерираат дека нервните врски што собираат релевантни информации се зајакнуваат додека спиеме. Слично на тоа, оние создадени од ирелевантни информации се ослабени и се губат.

Да служи како симулација на настани

Биолошката функција на сонување може да биде симулирање заканувачки настани и разработка како да се избегнат. Значи, можно е содржината на соништата да е всушност организирана и селективна.

Ова значи дека за време на спиењето мозокот конструира комплексен модел на светот, во кој одредени типови на елементи се недоволно застапени. Во исто време, другите се презастапени и прилагодени од искуствата на состојбата на будење.