Зошто треба да престанеме да ги користиме нашите телефони кога сме во тоалетот

Според неодамнешното истражување, многумина сме зависни од нашите паметни телефони и можеби не е толку безопасно како што звучи. Ако сте некој кој едноставно не може да оди во тоалет без вашиот телефон, постојат некои ризици што треба да ги земете во предвид. Не само што може да биде штетно за нашето здравје, туку исто така влијае на нашиот ум и на тоа колку добро работиме.

Може да шири многу штетни бактерии.

Една неодамнешна студија покажа дека телефоните се повалкани од самата тоалетна школка, прилично одвратен факт. Откриено е дека мобилните телефони биле покриени со E. coli за време на студија на деца од средно училиште. Овие штетни бактерии се поврзани со цревни проблеми како труење со храна, но тоа не е единствената штетна бактерија што може да ја соберете во тоалетот.

Може да ја зголеми шансата да добиете хемороиди.

Ова најверојатно се случува заради количината на време поминато на тоалетот каде што се врши притисок врз нашите органи. Иако се потребни повеќе истражувања за да се потврди оваа врска, случаите со хемороиди се зголемија по воведувањето на паметни телефони.

Може да го ограничи нашиот капацитет за размислување.

Мобилните телефони всушност ја прекинуваат нашата концентрација и размислување, ограничувајќи ја нашата способност да работиме на проблем, дури и кога не ги користиме или тие се исклучени. Затоа, времето без расеаност да го имаме телефонот во раце е од суштинско значење за нашите умови, а неговото исклучување и поминување време сами понекогаш е токму она што ни треба. Ова значи дека носењето на нашите телефони со нас во бањата ги одзема скапоцените паузи што им се потребни на нашите умови.

Тоа може да предизвика карлична дисфункција.

Ова може да значи проблеми за нашите мускули. Особено, нашите органи како што се дебелото црево, мочниот меур и вагината можат да се опуштат бидејќи мускулот на карлицата не е веќе доволно силен за да ги издржува. Ова делумно се должи на нашето држење на телото додека седиме во тоалетот, особено ако сме свиткани над телефоните подолго време.

Ја зголемува зависноста од вашиот телефон.

Додека паметните телефони не поврзуваат со светот како ништо друго тие исто така предизвикуваат голема зависност. Всушност, 1 од 10 милениумци всушност претпочитаат да изгубат прст отколку нивниот телефон. Ова очигледно не е добар знак бидејќи покажува дека сме почнале да се исклучуваме кон нашата околина.