Зошто треба да започнеме да спиеме без облека и пижами

Луѓето кои спијат помалку имаат поголема веројатност да имаат проблеми со прекумерна тежина, имаат тенденција да бидат помалку активни и генерално се помалку здрави, според ова истражување. Сепак, како што се испостави, еден од најлесните начини да се избегне сето ова е да се соблечат пижамите.

1. Помага да спиеме подобро

Излегува дека спиеме подобро кога температурата на нашето тело е малку пониска. Дури и мало зголемување како 0,4 ° C може да има ефект врз мозочните области што ги регулираат циклусите на спиење, па затоа го нарушува нашиот сон. Очигледно, секоја дополнителна облека би предизвикала поголема топлина, па затоа и спиењето голи е најдобро решение.

2. Ја штити нашата кожа

Истражувањето покажа дека просечното времетраење во кое луѓето носеле пижами пред да ги исперат е 13 ноќи за мажи и 17 ноќи за жени. Сепак, специјалисти по хигиена велат дека тоа не е доволно за да не заштити од штетните бактерии што овие пижами често ги собираат. Покрај тоа, текстилот може да содржи хемикалии кои продираат во нашата кожа и ја иритираат, па затоа е многу поздраво да се спие гол.

3. Ги подобрува односите

Докажано е дека контактот на кожа со кожа го зголемува ослободувањето на „љубовниот хормон“, окситоцин кај мајките и нивните бебиња, што доведува до посилна врска меѓу нив. Но, згора на тоа, како што тврди истражувањето во книгата, „Блиски средби: Комуникација во врските“: „Ние се чувствуваме повеќе поврзани со некого ако тој нè допре“. Така, спиењето без облека би ви овозможило повеќе време за допирање, помагајќи да се чувствувате поблиску до партнерот.

4. Спречува зголемување на телесната тежина

Одржувањето на нашите тела постудени во текот на ноќта исто така може да ни помогне да останеме витки. Една студија покажа дека студените температури ги зголемуваат нашите способности за согорување на калории бидејќи луѓето што спиеле во постудените простории согорувале 75 калории повеќе од оние кои спиеле на потопли температури. Пижамите дефинитивно ве топлат, па подобро е да ги соблечете за да спречите зголемување на килограмите.

5. Тоа ја зголемува нашата самодоверба

Доволно интересно, една студија покажа дека да се биде гол прави да се чувствуваме подобро со нашите тела, помагајќи ни да станеме позадоволни од нашите животи. И природно, ноќното време е најдобро време да го практикувате ова, па обидете се да спиете голи – тоа може да влијае на вашата слика за себе, оставајќи да се чувствувате посамоуверени во целина.