Зошто вашите браќа и сестри се добри за вашето здравје

Еден ден, браќата и сестрите се одлични – и следниот, тие се вистински кошмар. Тие можат да бидат толку непредвидливи, но сепак ги сакаме. Се викаме едни со други, но ако некој тоа му го направи на нашиот брат или сестра, ќе си имаат работа со нас! Колку и да звучи изненадувачки, браќа и сестри всушност можат да го подобрат вашето здравје. Затоа можеби ќе сакате да размислите двапати пред да му кажете на вашиот брат или сестра да ве остави сами.

Тие го зголемуваат вашиот имунолошки систем.

Здравите браќа и сестри ја зголемуваат вашата способност да се борите против вирусите, дури и без симптоми. Стресните хормони, катехоламини и глукокортикоиди, особено, имаат негативно влијание врз вашиот имунолошки систем кога сте болни. Колку се повисоки нивоата на стрес, толку полошо се чувствувате. За среќа, ако имате силни социјални врски со вашите браќа и сестри или пријатели, можете да го контролирате нивото на стрес, што може да ви помогне да преболите некоја болест многу побрзо.

Гушкањето на вашите најблиски може да спречи срцеви заболувања.

Може да го држите вашиот крвен притисок под контрола со редовно гушкање. Ако сте загрижени болни од нешто, наместо да пиете некој лек, прегрнете го вашиот брат или сестра. Ваквите практики го намалуваат крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Дури 20 секунди гушкање со саканата личност може да ви помогне да избегнете срцев удар или болка.

Тие ви помагаат да се справите со депресијата.

Честопати им се обраќаме на родителите за помош кога ќе наидеме на ѕид во нашите животи. Сепак, вашиот брат или сестра ви нуди нешто што вашите родители не можат. Можност се отворите повеќе пред вашите браќа и сестри, заедно да наоѓате можни решенија, а целокупното чувство дека сте згрижени ве развеселува. Нивото на кортизол се намалува кога имате со кого да разговарате. Покрај тоа, тие ве штитат од стрес кога сте дете.

Тие ви го продолжуваат животот.

Луѓето со слаби социјални врски имаат 50% поголема веројатност да умрат порано отколку луѓето кои имаат тесни врски. Ова може да биде затоа што најблиските ве охрабруваат да се грижите за себе. Ова станува особено забележливо кога ќе се разболите. Вашите браќа и сестри прават јадење за вас, чистат и ви „наредуваат да не умрете“ затоа што им требате.