Загатки и тестови

Задача за највнимателните: ајде да провериме дали лесно се збунувате

Како што луѓето стареат, бројот на неврони се намалува, врската помеѓу нервните клетки слабее, што доведува до намалена концентрација, влошување на меморијата и воопшто когнитивните способности. Се разбира, процесот на стареење на мозокот не може целосно да се спречи, но може да се забави. За да го направите ова, треба редовно да вежбате со помош

Советска загатка што ќе ве натера да се замислите: обидете се да најдете барем едно точно решение

Кои математички знаци треба да стојат помеѓу броевите за да го добиете бројот 100?     Одвојте време, размислете добро, а потоа дајте одговор и споредете го со еден од точните одговори подолу.   Одговори Овој проблем може да се реши на неколку начини, на пример: (11-1)*(11-1)=100 (111-11)*1=100 1*111-11=100 111-11:1=100 Можеби најдовте друго решение?

Загатка со кибритчиња: децата ја решаваат за 9 секунди, можете ли вие?

Ваша задача: преместете 3 кибритчиња така што на сликата ќе останат само 4 еднакви квадрати. Не можете да ги отстраните кибритчињата од сликата или да ги поставите едно врз друго. Секое кибритче треба да биде важен дел од сликата – и не треба да има ништо дополнително на сликата освен квадрати. За побрзо и полесно

Само луѓето со „очи како сокол“ можат да ја пронајдат чудната Рубикова коцка помеѓу сите останати, за помалку од 30 секунди

Рубиковата коцка е класична умствена игра за сите возрасти, предизвикувајќи ги играчите да порамнат една боја на секоја страна. Популарната 3Д загатка е пресоздадена и покажува десетици коцки кои изгледаат идентично – но има еден трик.       Целта е да се забележи коцката што не се совпаѓа за помалку од 30 секунди –

Колку години има вашиот мозок? Откријте со овој краток тест

Секој човек има три возрасти: • Првата е официјалната според личната карта • Втората е одредена од состојбата на вашето тело, • Третата се заснова на состојбата на мозокот. Проверете ја возраста на вашиот мозок! 🍀Колку лица можете да најдете на сликата?    Резултати од тестот:  1-5 лица – вашиот мозок е стар над 50

Незгодна загатка која е поверојатно да ја решат децата отколку возрасните

Проблем: Има еднокатна куќа. Сè во неа е сино: врати, прозорци, ТВ. Каква боја се скалите во оваа куќа?   Понекогаш одговорот лежи на површината. Треба само да можете да го видите. Обидете се да му го поставите ова прашање на вашето дете. Најверојатно, тој ќе одговори побрзо од вас. Па, дали сте подготвени за

4 загатки за коишто треба да размислувате „надвор од кутијата“ за да ги решите

Решавањето на различни загатки бара добро развиени когнитивни способности, како што се размислување, меморија, внимание, имагинација итн. Децата најдобро се справуваат со ваквите задачи бидејќи нивните когнитивни способности се на врвот на развојот. Нивното размислување е многу флексибилно и секогаш наоѓаат оригинални решенија. Загатка број 1 Часовниците изгледаат многу слично, но има една разлика! Еден

Што гледате на сликата? Oптичката илузија која ќе го открие вашето вистинско лице

Секој човек има две лица. Она што му го покажуваме на целиот свет и она што се крие во вистинските нас. Надворешната страна е нашето јавно лице, сликата што му ја претставуваме на светот. Ова е делот од нас што избираме да им го покажеме на другите: нашето однесување, нашата комуникација, нашите манири. Ова лице

Тест од невропсихолог: спојте ги рацете и дознајте каков тип на личност сте

Експертите од областа на невербалната комуникација велат дека начинот на кој ги преплетуваме прстите може да открие многу за нашата личност. Оваа идеја е поддржана од работата на Роџер Волкот Спери, нобеловец кој откри дека доминацијата на левиот или десниот мозок влијае на нашето однесување. Направете го тестот за раце денес за да откриете кои

Најдете 3 разлики на сликите и дознајте колку сте внимателни во животот!

Тестовите за внимание добиваат сè поголема популарност. Едноставните загатки помагаат да се тренира будноста, упорноста и логичното размислување. Ве покануваме да направите уште еден едноставен тест.       Задачата е едноставна – најдете 3 разлики помеѓу сликите. За дополнителна корист, поставете стоперка за да видите колку време ви треба за да ги пронајдете разликите.

Брза анализа на личноста: чудни цртежи кои ќе ја кажат вистината за вас

Во денешната статија ви нудиме 3 психолошки тестови кои ќе ви помогнат да научите нешто ново за себе. Психолошките тестови базирани на избор помеѓу два предмети можат да ни дадат интересни и важни сознанија за нашата личност. Кога избираме помеѓу различни опции, нашето несвесно често почнува да се манифестира, како одраз на нашите скриени преференции,

Тест: Идентификувајте ги силните страни на вашата личност и дознајте какви сте со другите луѓе

Изберете една од фигурките и прочитајте го описот подолу. Не размислувајте предолго за изборот, наведете ја опцијата што прво ви падна на ум.       1. Лидер Имате склоност кон лидерски и организациски активности. Фокусирани сте на општествено значајните норми на однесување. Можеби имате дарба на добар раскажувач. Имате добра адаптација во социјалната сфера.

Речиси 90% од луѓето не можат да ја најдат пандата на оваа слика. Можете ли вие да го направите тоа?

Визуелните загатки помагаат да се развие способноста за брзо обработување на информациите, подобрување на концентрацијата и меморијата. Плус, тие можат да бидат одличен начин да поминете време и да се забавувате. Подготвени да ги „истегнете“ очите? На фотографијата подолу се прикажани над сто пингвини. Но, тука се крие една панда. Можете ли да ја најдете?

Вашиот коефициент на интелигенција е дефинитивно над 110 ако можете да ја решите оваа незгодна математичка загатка за една минута! Дали ќе го прифатите предизвикот?

Исклучително е важно секој човек постојано да го развива своето логично размислување – а тоа може да се направи само со принудување на неговиот мозок да работи во различни насоки. Оваа вештина има многу придобивки и примени во секојдневниот живот. На пример, логичното размислување помага да се анализираат сложени ситуации, да се пронајдат причините и

Тест за внимание: Пронајдете ги скриените предмети во овие уметнички дела

Денес подготвивме нов тест за внимание. Во сликите на талентираниот илузионистички уметник Октавио Окампо, ќе треба да најдете скриени предмети: луѓе, животни, автомобили итн. Само највнимателните ќе можат да ги решат сите 3 задачи. Значи, да почнеме! 1) На оваа слика треба да најдете најмалку 6 луѓе, 4 автомобили и едно кучешко лице.   2)

Сложена оптичка илузија: најдете ја девојката во шумата за 10 секунди. Спремни?

Оптичките илузии се генијално дизајнирани да го измамат човечкиот ум. Освен што се само забавни, тие обезбедуваат увид во работата на човечкиот мозок, фрлајќи светлина врз тоа како тој ги перцепира скриените или изменетите слики.   Интелектуалната проценка е дел од психолошката анализа и ги проценува когнитивните способности. Овие тестови може да се направат поединечно

Можете да заборавите на деменцијата ако успешно ги решите овие задачи

Секојдневно се среќаваме со голем број нови информации. И за да не се удави во сето ова изобилство, човекот треба да го распредели само она што е неопходно. Внимателноста ни помага во ова. Оваа вештина се формира кај нас уште од детството, кога нашите родители внимателно ги следат нашите постапки. Како што старееме, кога правиме

99% од луѓето не можат да ја решат оваа математичка загатка, но дали вие можете да се справите со неа?

Само малкумина сфаќаат каква логика се крие во табелата со бројки. Тестирајте ги своите способности – дали можете да ја решите оваа загатка? Вашата способност да препознавате и да применувате математички теореми ќе ви помогне да ја решите оваа загатка. Без разлика дали се работи за едноставни аритметички операции како собирање или одземање, или алгебарски

Само луѓето со очи соколови можат да го забележат животното кое „демне“ во оваа оптичка илузија

Сликата бара од вас да го пронајдете суштеството што се крие меѓу желките. Каде е змијата во оваа оптичка илузија? Задачата звучи доволно едноставно и се што треба да направите е да ја пронајдете подмолната змија како се вгнездува меѓу толпата желки.   Ако се борите да ја забележите итрата змија, препорачуваме да го прегледате

Тест за интуиција: Која торба го крие скриеното богатство за вас? Како ќе добиете пари во вашиот живот?

Денес ви претставуваме возбудлива задача која не само што ќе ја тестира вашата интуиција, туку и ќе ви даде навестување за тоа што ве чека во иднина! Ваша задача е да ја одредите локацијата на скриеното богатство во една од торбите. Ако вашите инстинкти се покажат сигурни, ве чека дарежливо богатство! За да додадеме елемент

Едноставно прашање за сообраќајно правило на кое многу луѓе се мачат да одговорат – па дали вие го знаете одговорот?

Многу луѓе се мачеа да одговорат на едноставно прашање за правилата за патишта за спојување на ленти. Кој автомобил мора да попушти? Белиот или жолтиот? На сликата има два автомобили кои се приближуваат до знакот за една лента. Белиот автомобил е пред жолтиот автомобил и треба да се спои преку необележан пат.   Одговорот за

Тест за интелигенција кој може да го решат само најдобрите логичари

Замислете: сте киднапирани, но имате шанса да избегате. Точно, можете да излезете само преку една од трите врати…     Зад првата има железен блок со сензор за движење кој ќе го здроби секој што ќе влезе.     Зад втората врата има гола жица низ која постојано тече струја.     Зад третата врата

Дали можете да направите шах-мат во еден потег во овие три шаховски ситуации?

Шах мат во 1 потег е „лесно“, но времето за наоѓање на вистинската „шаховска игра“ е ограничено – една и пол до две минути за сите проблеми. Да, не секој може. Во сите задачи белите се на ред – ајде да почнеме! Времето е 2 минути за сите три. Внимавајте на последната задача.   #1

Дали сте анксиозни или можеби сте полни со енергија? Психолошки тест којшто лесно ќе ви ја открие вашата состојба на умот

Од сите работи кои влијаат на човековата активност, вашата состојба на умот е една од најважните. Таа е една од вашите најпроценливи средства и треба да направите се што е можно за да ја заштитите и оптимизирате. Вашата состојба на умот го вклучува вашето расположение и вашата ментална состојба во одреден момент во времето. Депресивни,

Дали можете да го пронајдете скриениот компир помеѓу сите овие хрчаци, за не повеќе од 7 секунди?

Оптичките илузии не треба да се лесни за решавање. Некои би можеле навистина да ве збунат, особено кога сите околу вас можат да го видат тоа поинаку. Честопати ви требаат добри очи за да можете да разберете што се случува на фотографијата. Иако ова изгледа како лесен предизвик, решавањето на оптичката илузија бара од личноста

Визуелен тест: Откријте ги вашите скриени моќи и таленти со само еден поглед во оваа слика

Дали некогаш сте се запрашале кои вештини или таленти ги поседувате за кои не знаете? Дали би сакале да ги откриете и да ги развиете за да го подобрите вашиот живот? Ве покануваме да направите интересен тест кој ќе ги открие вашите најистакнати лични квалитети. Откријте ги тајните што ги крие вашата потсвест! Се надеваме

Две навидум лесни задачи за внимание – обидете се да ги решите без никаква помош!

Погледнете ги овие три цртежи на животни кои се подготвуваат да започнат со појадок и одредете кој е различен од останатите.     Нашите предизвици за внимателност се одличен начин да се опуштите и да го оттргнете вашиот ум од метежот и вревата на секојдневниот живот. Тие ви дозволуваат да се исклучите од надворешните стимули

Секој трет човек прави грешка во оваа загатка. Ќе успеете ли вие да ја решите?

Загатките можат да ја активираат имагинацијата, промовирајќи креативно размислување. Ваквите вежби ја развиваат способноста за визуелизација, што е корисно во многу области од животот. Со помош на визуелизација, можете да ја претставите низата чекори, детали и врски помеѓу елементите за поефикасна и структурирана работа. Задача: Како ќе изгледа фигурата кога би ја гледале одзгора?  

Тест за брзина: Најдете ги скриените животни за помалку од 7 секунди

Дали сте добри во криенка? Бидејќи овие животни се многу подмолни и може да биде доста тешко да се најдат. Ако не сме доволно внимателни, тие можат да останат незабележани. Затоа го создадовме овој предизвик со цел да ги тренираме нашите вештини за концентрација. Не заборавајте да кликнете на секоја слика за да го видите