Поучни приказни

Поучна приказна: Вдовицата и двата леба

Сиромашната вдовица живеела сама додека нејзиниот единствен син заминал да си ја бара среќата во туѓина. Неколку години по ред неговата мајка не добила никакви вести за него. Таа била многу загрижена за својот син и секој ден упатувала молитви до Бога за да се врати дома здрав и жив. Еден ден, жената одлучила дека

Поучна приказна: Зошто никогаш не треба да си ја „разголуваме“ душата?

Еднаш една мудра, убава и добра млада девојка, дошла во домот на еден мудрец со солзи во очите. Таа била прилично вознемирена и од мака клекнала пред мудрецот и почнала да раскажува што ѝ ја „јаде душата“: „Не можам повеќе мудрецу. Јас сум многу разочарана од луѓето. Секогаш се обидувам да бидам мила и добра

Поучна приказна: Она што мирно спие во вашиот кревет не значи дека ве сака

Си живеела една жена која што си имала змија за домашно милениче и многу си ја сакала. Кога змијата пораснала 2 метри едноставно престанала да јаде. Жената се растажила и неколку недели по ред се обидувала да ја натера змијата да јаде, но нејзините обиди биле безуспешни. Така таа на крајот решила да ја однесе