Загатки и тестови

Загатка за највнимателните: Пронајдете ги наведените работи. Вилинското коњче и зајакот ретко кој може да ги најде

Иако денот е дождлив и нашиот притисок е низок, тоа не значи дека не треба да го размрдаме умот. Завршете ја задачата заедно со семејството, со пријателите, на паузата за ручек или додека чекате ред на шалтер. Пронајдете ги на сликата следните работи: Змија Печурка Зајак Глувче Риба Жаба Вилинско коњче Еж Мечка Желка Птица

Тестирајте се со древниот тест на Далај Лама кој има само 3 прашања и ја открива суштината на вашата личност

Станува збор за древен тибетски тест за кој се верува дека го создал Далај Лама. Додека го решавате овој тест, не размислувајте премногу за одговорите, изберете што прво ќе ви падне на ум – користете интуиција, а не логика. На крајот, можеби ќе научите нешто интересно за себе. Тестовите на личноста можат да бидат многу

Тест за генијалност: Насочете ја жирафата во друга насока со поместување само на едно чкорче

Сега ова гордо животно е свртено кон запад. Ваша задача е, откако ќе преместите само едно чкорче, да ја насочите во друга насока. Обликот на жирафата треба да се зачува. Не треба да обрнувате внимание на поставеноста на делот за палење на чкорчињата.

Хм, сите киклопи ви изгледаат исто? Тогаш е време за вежби на визуелната меморија! Има само 2 идентични киклопи, можете ли да ги најдете?

Денес тренираме визуелна меморија и способност да се обрне внимание на деталите. Квалитети кои, ни се чини, се многу корисни во животот. На прв поглед, сите 9 слики се исти. Но, тоа е само како што изгледа. На седум од нив нашиот дизајнер додаде дел од уникатноста. Оставајќи само две исти. И, се разбира, ве

Повеќето луѓе грешат со оваа логичка загатка! Ќе се обидете ли вие да ги решите овие „човечиња“?

Пријатели, немаме ништо против математиката. Таа е прекрасна наука. Но, броењето емотикони, ни се чини, е многу позабавно! И покрај тоа што проблемот е математички, оваа егзактна наука ќе ни треба минимум овде, а максимум логика и внимание. Ајде уклучете ги мозоците и совладајте ги овие „човечиња“. Ги очекуваме вашите решенија во коментарите, а точното

Азиски тест за стареење: Луѓето под 50 години би требало лесно да ја пронајдат коската на сликата за 1 минута

Тестот се состои не од 1, туку од 3 слики. Првата е најлесна и треба да го пронајдете стрелецот: Втората слика е тест дали сте помлади од 50 години. Пронајдете ја коската за помалку од 1 минута: Доколку успешно ги решивте претходните две, нема потреба да се грижите, во одлична форма сте. Во спротивно еве

Преуредете ги чкорчињата – 3 едноставни, но сепак заразни загатки

Дали сакате сложувалки со чкорчиња? Имаме математичка задача и решение. Но решението не се совпаѓа со задачата, па преуредете ги чкорчињата за задачата и решението да се совпаднат, односно за математичката задача да биде вистинита. Можеби треба да го смените решението или задачата? Одлучете вие. Потсетете се дека можете да ги менувате и броевите и

Постарите луѓе ретко успеваат да најдат 4 предмети на сликата. Имате храборст да се проверите?

Со возраста, нашиот живот станува поизмерен. Еден постар човек нема каде да брза, како резултат на тоа, тој малку се движи. Се разбира, понекогаш оваа мерка е присилна. Со текот на годините, телото се троши и често откажува. Сметаат дека пензионер треба само да одмара. Се разбира, тој има непобитно право на одмор! Сепак, одморот

Забавна обука за внимателност и логично размислување во форма на 5 загатки

Некои луѓе природно имаат добро развиена логика, додека други имаат проблеми со неа, но тоа не е причина за вознемиреност, бидејќи секоја способност може да се развие. Со оглед на неодамнешните светски настани, ве советуваме не само да ги тренирате вашите ментални вештини, туку и да ги спроведете во пракса. Размислете со глава, проверете ги

Денес е ден за мозочно вежбање! Три загатки за вистинските генијалци!

Ајде да се одмориме од секојдневните задачи и да ги решиме овие задачи. Подготвени? 1. Колку разлики можете да најдете на сликите?   Напишете ги одговорите во коментарите.   2. Помогнете му на принцот да го најде вистинскиот начин да стигне до принцезата.   3. Загатка за логика. Ги очекуваме вашите решенија во коментарите!  

ВНИМАНИЕ! Проверете колку сте внимателни, со пронаоѓање на овие два броја

Денес ви нудиме едноставна задача за внимателност. Веќе имавме слични задачи и редовните читатели веќе знаат што точно треба да се направи овде. За оние кои прв пат ни се придружуваат: на сликата се прикажани броеви од 1 до 50, но еден недостасува, а еден е екстра (се повторува двапати). Треба да ги пронајдете овие

Колку добра меморија имате? Кои броеви треба да стојат на местото на прашалниците?

Денес имаме вежби за развој на меморијата и вниманието. Претставен е сет на броеви во две бои. Ако забележите, во две ќелии има прашалници. Треба да откриете кои броеви треба да бидат таму. Оставете ги вашите одговори во коментари. Со среќа!     Дали ги најдовте бројките? Ги очекуваме вашите одговори!   Решенијата се на страна 2…

Задача за највнимателните. Пронајдете ги овие 4 бројки за 20 секунди и расонете го вашиот ум!

Денес ви подготвивме брза задача за внимателност. Обидете се да ги најдете 7, 10, 13 и 17 на сликата за 20 секунди. Напишете во коментар дали успеавте да ги најдете или не и колку време ви беше потребно! Со среќа!      

Вежба за очи! Малкумина можат да видат измислени емоции на слики. Дали вие го препознавате „Пареидолија“ ефектот?

Нашата визија е уникатна алатка која може да ја препознае секоја човечка емоција. Емоционалната состојба на поединецот ни се пренесува со изрази на лицето. Сепак, постојат поединци кои се способни да го покажат и она што навистина не го чувствуваат. Овие луѓе се добри актери, можат да играат со различен опсег на емоции. Има луѓе

Британски тест за стареење. Пронајдете ги наведените работи за да дознаете дали вашиот мозок старее пред време!

Најстудентската земја, каде што сакаат да играат фудбал, традиционално појадуваат сланина и јајца, а нејзиниот мајчин јазик се изучува во секој агол на светот има еден интересен тест за стареење. Британците најмногу ја ценат интелигенцијата и воздржаноста кај оние околу нив, а во секојдневниот живот – редот и удобноста. Тие не живеат за шоу, туку

Логичка загатка за најснаодливите! Обидете се да го најдете најкраткиот пат за поштарот да си ја заврши работата

Во оваа загатка, поштарот треба да достави писма до 6 куќи A, B, C и X, Y, Z. За жал куќите не се поврзани со една права патека, па така поштарот мора да помине и низ сите куќи со бројки од 1 до 6. Поштарот го започнува патот од куќата во горниот лев агол, куќата

Психотест кој е 97% точен: Што е првото нешто што го гледате на фотографијата?

Илустрацијата изгледа едноставна, но има длабоко значење. Луѓето често слушаат дека првиот впечаток е важен и првиот одговор е обично најдобриот. Луѓето кои веруваат во својата интуиција ретко грешат. Не треба да анализирате стотици опции, туку само треба да ја слушате сопствената интуиција. Единственото прашање е дали оваа стратегија секогаш функционира. Креаторите на овој инстант

Провокација за најпаметните: Само луѓето со коефициент на интелегенција над 120 можат да го решат ова!

Задача за луѓе со коефициент на интелигенција над 120. Оваа задача е искористена за интервју во „Apple“ и „Samsung“. Алпинистот е на карпа висока 100 метри. Во средината на карпата на височина од 50 метри расте дрво. Алпинистот од опремата има јаже долго 75 метри и нож. Како може да се симне од карпата? Ги

Загревање за интелектот: Колку предмети на буквата „К“ можете да најдете во оваа соба?

Време е малку да ги истегнеме нервите и да ја протресеме главата. Пред вас е соба со разни предмети. Најдете ги и внимателно запишете во коментар сè што ќе најдете што почнува на буквата „К“. Посебно спремните можат да ја завршат оваа вежба за 1 минута. Ги очекуваме вашите одговори во коментар.

Алиса, лавот и еднорогот! Ќе можете ли да ја решите оваа загатка популарна во многу земји во светот?

Денес ја имаме познатата логичка загатка за лав и еднорог. Оваа класична загатка во различни толкувања е многу популарна во различни земји во светот. Вежбајте! Алиса запознала лав и еднорог во шумата. Лавот лаже во понеделник, вторник и среда. Во останатите денови од неделата тој ја зборува исклучиво вистината. Еднорогот лаже во четврток, петок и

КЛИК ЗА УМСТВЕН ТРИК! Знаете ли што е ефектот Пареидолија? Откријте и решете ги загатките!

Многу луѓе знаат дека очите се огледало на душата, а лицето е алатка која создава широк спектар на емоции за да ја пренесе оваа или онаа информација без да користи зборови или гестови. Информациите во емотивна форма се многу важни за едно општествено суштество. Одредени луѓе можат да го препознаат вашето расположение, мисли, желби, емоции,