10 древни градови низ светот кои фасцинираат со својата историја и убавина, еден од нив е во Македонија!

Не сите градови во светот ја имааt честа да станат точка на атракција многу стотици, па дури и илјадници години. Некои од најстарите градови на нашата планета не се изгубени со векови и покрај историјата со настани, каприците на природата и немилосрдното време. Денеска ќе зборуваме за 10 уникатни градови кои привлекуваат модерни туристи со својата моќна енергија и посебна атмосфера.

1. Античкиот град Ангкор – главен град на Кмерската империја (Камбоџа)

Ангкор е најстариот град во светот, каде што до почетокот на 9 век веќе живееле околу милион луѓе, тој има зачувано уникатни архитектонски споменици кои го одземаат здивот дури и на искусните патници. За време на неговиот врв, тој бил главен град на Царството Кмер, царство чиј владетел се замислувал како „Универзален монарх“ и „Бог-крал“, што било изразено во желбата да изгради што е можно повеќе неверојатни храмови.

И покрај тоа што државата постоела до 15 век (сеуште не е позната причината зошто жителите го напуштиле прекрасниот град), по ископувањата биле откриени околу стотина уникатни верски објекти, каде што имало неверојатни скулптури, барелефи кои биле зачувани во бизарни форми на самите згради со богато украсени фасади.

2. Теотиуакан- древниот град на Ацтеките (Мексико)

Теотихуакан („местото каде се родени боговите“ или „градот на боговите“) е град чија точна старост сè уште не е утврдена (приближно повеќе од 2 илјади години). Познат е само приближниот датум на неговото претворање во урнатини – ова е 7 век од нашата ера. Со оглед на преподобната возраст, дури е изненадувачки што неколку пирамиди се добро сочувани до нашето време. Највеличествените од нив се пирамидите на Сонцето и Месечината, урнатините на некогашните импресивни палати, како и урбаната поставеност со остатоци од геометриски правилни улици и плоштади.

Главни атракции: Патот на мртвите, Храмот на „пердустата змија“ Кецалкоатл, пирамидите на сонцето и месечината, музеј, стадион со топки.

 

3. Петра – главен град на древното Набатејско кралство (Јордан)

Во 4 век п.н.е., во стратешки важен регион на модерен Јордан, античките архитекти почнале да резбаат величествен град во црвените карпи од редок песочник, кој во тие денови требало да стане престолнина на најбогатото Набатејско кралство. Моќните земјотреси, времето, ветерот, водата и мародерите со векови го опустошувале неверојатно убавиот карпест град, кој бил изграден со помош на тајни технологии, за кои научниците сè уште не ја решиле нивната тајна.

За среќа, античките ремек-дела не биле целосно уништени, што им овозможува на милиони туристи да уживаат во величественоста на уникатните храмови, манастири и гробници.

Што можете да видите на патот до Петра: Кањонот на реката Сик, познатиот храм Ел Казне, римскиот амфитеатар за 7 илјади гледачи, камените скали кои водат до карпестиот манастир на врвот на карпата (иако ќе имате да изодите 800 чекори).

 

4. Мачу Пикчу- престолнината на Маите (Перу)

Најмистериозниот град што е зачуван во Јужна Америка е Мачу Пикчу (на кечуа значи Стара планина) – „изгубениот град на Инките“, кој е основан во средината на 15 век. По само еден век планинската населба престанала да постои, бидејќи сите жители ја напуштиле. Причината за исчезнувањето на луѓето од просперитетен град, каде што посебно внимание се посветувало на културата и науката, не е со сигурност позната (за тоа сведочат остатоците од опсерватории и училишта).

Би сакале да го привлечеме вашето внимание со фактот дека е подобро да се пешачи до „Градот меѓу облаците“, како што го нарекуваат уште и Мачу Пикчу, опкружен со пејзаж кој го одзема здивот, гледајќи како климатските зони и природата се менуваат со молскавична брзина. Во исто време, можете да пешачите по патеката на Инките, најпознатата патека на Инките во цела Јужна Америка, која ќе ве одведе до античките урнатини, и до врвовите Хуајна Пикчу и Мачу Пикчу, од каде што можете да уживате во неверојатно поглед на околината и самиот антички град.

 

5. Хампи (Вијајанагара) – главен град на империјата Виџајанагара (Индија)

Виџајанагара е главен град на просперитетна империја, која во средниот век броела околу 40 милиони луѓе. Во моментов, овој антички град одамна е напуштен, иако своевремено бил културен и економски центар на цела Јужна Индија. Ова го објаснува присуството на величествени храмови, украсени со сложени резби, огромни статуи на божества, аквадукти, иновативен (во тоа време) хидрауличен систем, штали, кои повеќе потсетуваат на комплекс на замок и остатоци од кралска палата.

Археолошки атракции: активен храм Вирупакша, храм Витала, храм Ачутараја, храм Васантамантапа, палата Лотус, Каљанамантапа (сала за брак), Рајагопура (кула), планината Матанга со поглед што го одзема здивот.

 

6. Паган/Баган – градот на две илјади храмови (Мјанмар/Бурма)

Првично, Баган, основан во 841 година, беше тврдина, но кога беа организирани трговските патишта долж Ајејарвади, Мјанмар (сега Бурма) се претвори во просперитетна држава, што придонесе за културниот развој на земјата. Во тој период малата тврдина Паган, која се претвори во престолнина на една од најголемите држави во Југоисточна Азија, можеше да се пофали со луксузни палати и 30 илјади пагоди и храмови. Во моментов се сочувани само околу две илјади храмски предмети.

На 40 км од областа на поранешниот главен град на некогаш моќната држава, зачувани се многу храмови, меѓу кои дефинитивно треба да ги посетите храмот Ананда, позлатената пагода Швезигон, храмот Дамајанџи, пагодата Швесандо, храмот Манухи, храмот Табиинју.

7. Сухотај – главен град на античкото кралство (Тајланд)

Сухотаи – главниот град на античкото кралство, стана основа на економијата и културата на современиот Тајланд. И покрај фактот што градот одамна престана да биде центар на државата, тој ги задржува античките вредности во форма на уникатни архитектонски објекти кои се дел од археолошкиот парк организиран на територијата на стариот град. Античките храмови и урнатини, импресивни до денес, се вклучени во списокот на светско наследство на „УНЕСКО“.

Интересни места за посета во Сухотаи: храмот Ват Махатат, храмот Ват Си Чум (каде што е зачувана статуата на Буда од 15 метри), светилиштата Ват Са Шри, Ват Хана Сонгхрам, Големиот споменик Рамкамхаенг, храмот Ват Чанг Лом, Ват Фра Фаи Луанг Храмот.

 

8. Персеполис – неверојатен град на античка Персија (Иран)

Основан во 560 година п.н.е., градот Персеполис требало да стане не само главен град на Персија, кој тогаш бил на чело со Дариј I, извонреден војсководец и крал на обединетите земји, сонувал да го претвори во центар на светот. Со оглед на амбициозните планови, не е чудно што неговото уредување започнало со сета одговорност и ревност. За почеток, тие создале џиновска платформа (140 илјади квадратни метри) од камен и изградиле храмови од големи размери, луксузни палати, станбени области опкружени со високи ѕидови (високи 10 метри, широки 5 метри), дури и инсталирале водоснабдување и создале широк систем на подземни комуникации.

Имајќи предвид дека градот бил подложен на постојани напади, кои предизвикувале значително уништување, не е чудно што само мал дел од неговата поранешна величина преживеала до ден-денес. Сепак, модерните туристи имаат што да видат и да им се восхитуваат: урнатините на главната палата на Трипилон, неколку храмови, големиот дворец на Ападан Дариј со 72 колони и барелефи кои можат да се истражуваат.

9. Древниот град Помпеи (Италија)

Малку луѓе на планетата не слушнале за трагедијата што се случила во зората на нашата ера, поточно во 79 година, кога застрашувачкиот Везув уништил неколку населби, вклучително и градот Помпеја. За неколку часа, дебел слој пепел ги закопал сите живи суштества во областа, вклучително и архитектонски споменици долги 1,7 илјади години, кои биле добро сочувани толку години.

Денес, Помпеја е археолошки музеј на отворено каде што можете да шетате по древните улици, да ги видите остатоците од некогашната величественост на храмовите, амфитеатрите, луксузните куќи на богатите семејства, пекари и термополи (таверни) на хидрауличниот систем со аквадукт, термите (антички бањи), градски утврдувања и секако, моќта на сторителот на трагедијата – Везув.

10. Хераклеа (Македонија)

Хераклеја Линкестис — градска населба од старомакедонско време до средниот век. Основана е кон средината на IV век пред н.е. од страна на кралот Филип II Македонски, како важен стратегиски пункт. Остатоците од материјалната култура од старомакедонската фаза на животот археолошки не се доволно истражени.
Во 473 година, при продорот кон југ, Готите предводени од Теодимер ја освоиле и Хераклеја. Малку подоцна (479 година), истите Готи, овојпат предводени од Теодорих, синот на веќе починатиот Теодимер, повторно стигнале до Хераклеја. Жителите на градот се засолнале во некое прибежиште во регионот, додека епископот преговарал со Теодорих. Готскиот водач барал храна за своите луѓе, а кога не добил ништо го запалил градот. Не е утврден точниот обем на уништувањето. Во текот на VI век градот повторно бил нападнат од варварите, меѓу кои Аварите и Словените и при крајот на VI век животот во Хераклеја дефинитивно замира.