10 изненадувачки факти за обичните работи кои ги гледаме секојдневно, кои ќе ви разрешат некои мистерии

Лесно е да ги земаме работите во секојдневието здраво за готово. Секојдневно поминуваме покрај нив и не ги размислуваме многу. Но, понекогаш, кога ќе погледнете нешто со свежи очи, тоа може да биде фасцинантно. Еве некои од најизненадувачките факти за некои од најчестите работи што ги гледаме редовно.

 

1. Крекерите имаат дупчиња со причина

Кога ќе размислите, прилично е чудно што повеќето крекери имаат дупки во нив. Одговорот лежи во науката зад печењето, а сето тоа е на пареа. Тие дупки дозволуваат пареата да излезе за време на готвењето, што го спречува формирањето на воздушни меури и уништување на крекерите.

 

2. Краставиците се бобинки

Краставиците всушност се класифицирани како бобинки во семејството на овошје бидејќи растат од еден цвет со само една пупка. Малините, иако не се вистински бобинки, се формираат од повеќе цветови кои секое развиваат свои семиња.

 

3. Слонот е единствениот цицач кој не може да скока

Слоновите се единствените цицачи кои не можат да скокаат . Причината е што нивните нозе се разликуваат од нозете на повеќето цицачи – немаат „простор“ во нив, премногу се набиени, па затоа не можат да се туркаат од земја.

 

4. Пилешките уши можат да предвидат каква боја ќе биде снесеното јајце

Бојата на јајцето се одредува според бојата на ушната школка на кокошката. Кокошките со бели ушни школки несат исклучиво бели јајца, додека птиците со темни лобуси несат кафени јајца.

 

5. Бришењето на молив со гума е хемиска реакција

Моливите создаваат ознаки на хартијата бидејќи графитот во нив реагира со влакната што ја сочинуваат хартијата. Бидејќи честичките од гума се лепливи, тие собираат графит од моливи кога се тријат со нив. Затоа, тоа е хемиска реакција наместо рачна реакција.

 

6. Можете да мирисата на дожд со причина

Мирисот на дожд е неверојатно силен. Иако можеби е тешко да се именуваат поединечните мириси што ја даваат оваа арома, ние го знаеме неговиот непогрешлив мирис кога нешто мириса така.

Бактериите, растенијата и молњите можат да придонесат за свежиот мирис што го придружува дождовното невреме. Аромата е позната како петрихор, а научниците долго време се заинтригирани од неговата трајна привлечност.

 

7. Зрната кафе всушност не се зрна

Зрната кафе се семиња од плодот на кафето, црвена или виолетова бобинка која расте на дрвјата. Зрното кафе, семето на растението кафе, се наоѓа во она што се нарекува „кафена цреша“, што е црвено месо од зрелото и сочно овошје на кафето.

 

8. Апчињата за контрацепција влијаат на горилата

Човечките апчиња за контрацепција делуваат на горилата, а научниците се надеваат дека ќе го применат ова знаење со надеж дека ќе ја контролираат растечката популација на горилата.

 

9. Се будиме со чувство на студ со причина

Кога ќе се разбудиме, прво забележуваме дека собата е малку студена. Ова на почетокот не го сфаќаме. Иако основните температури на нашето тело малку опаѓаат за време на спиењето, ние обично не се загреваме доволно за да ја достигнеме нашата нормална температура неколку часа по будењето.

 

10. Бананите се радиоактивни

Додека калиумот е витална хранлива материја за луѓето, тој може да биде штетен кога се зема во големи количини. Таа е исто така радиоактивна, па не е чудно што е пријавено дека бананата е извор на изложеност на радијација.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.