10 кујнски трикови од професионалец: Како да готвите полесно и попаметно како вистински шеф

Некои луѓе уживаат во готвењето, некои го сметаат за неопходна обвврска, а некои едноставно готват за да не останат гладни. Но за оние што навистина го сакаат готвењето, тоа е вештина полна со мали тајни кои можат да ја направат кујната попријатно место. Џошуа Вајсман, готвач и автор на кулинарски книги, уште од својата трета година готви со својата мајка. Денес, преку својот популарен YouTube канал, споделува 10 корисни трикови од професионалната кујна.

 

10 кујнски трикови од професионалец: Како да готвите полесно и попаметно како вистински шеф

Совети што можеби прв пат ги слушате

– Измијте го овошјето и зеленчукот со оцет (1 дел оцет, 3 делови вода) за подолго траење.
– Лесно излупете лук: Ставете чешниња во сад, поклопете со друг сад и добро протресете. Останатиот лук потопете го кратко во топла вода.
– Згмечете свежи билки пред да ги додадете во јадење — така ќе пуштат двојно повеќе арома.
– Совршено лупени варени јајца: Испукајте ги, тркалајте ги и лупете ги под вода.
– Ситнење мелено месо со алатка за пире од компири — побрзо и поефикасно.
– Зачинете од височина – посолете од висина за рамномерна распределба.

 

Совети што можеби прв пат ги слушате

Олеснете ги работите

– Излупете ѓумбир со лажица – лесно и без губење од „месото“.
– Сушете свежи билки: Врзете ги и оставете ги на провев – така ќе траат многу подолго.
– Зготвениот зеленчук ќе блесне со сол, лимон и маслиново масло – едноставно, а ефективно.
– Замрзнете меко сирење 15-30 минути пред рендање за да избегнете леплив хаос.
– За меки бисквити, користете поголеми коцки ладен путер и не ги ситнете премногу.

 

  • strumica напиша:

    e motika 20 godini (mos preteruvam) ama use ednas da nema takov kiks na kopi past text engleski makedonski i plus da go vratite ponedelnicki tradicionalno si gi isprale gradnicite oti ke ve tuzam
    zz

  • Sebo напиша:

    Drkac strumicki zemi ebi nesto puno imas stumca picenca sto trazat kur

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *