10 најдобри стрипови цртани уште во СССР во 60-тите кои совршено одговараат и за денешницата

Херлуф Бидструп може да се нарече експерт за човечки души. Се шегува за врските, скриените мотиви и желби, нашите слабости, животот воопшто – како никој друг. Суптилниот психолог знаеше како да ги насмее луѓето или да ги натера луѓето да размислуваат без да употреби ниту еден збор.

Наследници

Многу од неговите карикатури се чини дека се нацртани вчера, а за тоа дека се ретро сведочат само аутфитите на ликовите. Но, темите се релевантни. Затоа подготвивме избор на дела од различни години.

 

Последни вести на радио 1949

Херлуф Бидструп е роден во 1912 година и живеел тежок живот. Неговиот татко е обичен дански сликар кој отишол во Германија да работи и таму се оженил со Германка. Кога започна хаосот во земјата, кој ја зафати цела Европа, семејството се преселило во Данска и живеело таму, иако лошо, но мирно. Малиот Херлуф сакал да црта, па дури и навечер мрдал со прстот преку имагинарен лист хартија, правејќи скици.

Младоста е во душата, а не во личната карта

По училиште, Бидструп влегол во Кралската академија за уметности, но никогаш не бил заинтересиран за висок стил и креативни експерименти. Сакал карикатура, лаконски црно-бели цртежи, издлабени фигури и секојдневни сцени. Тешко е да се направи име во снобскиот уметнички свет со вакви дела, но да се вработиш во весник и да живееш од хонорарите е сосема можно.

За време на окупацијата на Данска за време на Втората светска војна, Херлуф се пошегува дека бил принуден да се крие во дивината. Бидструп секогаш сочувствувал со комунистите и ги бранел интересите на обичниот човек. Многупати го посетил СССР, па дури и таму добил престижна награда. Јасно е дека денес популарноста на Бидструп не е она што беше, но тој не е заборавен, неговите стрипови се појавуваат на социјалните мрежи и собираат стотици лајкови.

 

„Добри луѓе, погледнете што се прави! Како е тоа можно! Да, среде бел ден, пред сите!“

 

Ја сакаме оваа приказна без зборови. Всушност, во него нема ништо освен нозе и чевли. И се е јасно. Ова е мајсторство!

 

Не за џабе филозофите велат дека вистинската слобода не е достапна за никого, ние можеме само да се стремиме кон неа.

 

Не, навистина, зошто е тоа така: некои се дозволени, но други не се? Неправедно е!

 

Симпатија

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *