НА ФРАНЦУСКИ НАЧИН: 10 правила на Французите кои им помагаат да останат витки и покрај вкусната кујна

Постои такво нешто како „француски парадокс“ што лежи во фактот дека Французите, чии национални јадења содржат голема количина маснотии, имаат помала веројатност да страдаат од болести поврзани со употребата на масна храна отколку жителите на другите земји. Некои истражувачи велат дека мистеријата е застапена во мали делови, додека други целосно го негираат самото постоење на парадоксот. Како и да е, многу Французинки успеваат да одржат витка линија во текот на целиот живот.

 

1. Не јадат кроасани за појадок

 

Спротивно на популарното верување, главно наметнато од романтичните комедии за Париз, омиленото утринско јадење на Французинките воопшто не се кроасаните. Згора на тоа, вистинските такви кроасани најчесто се без полнење и се повеќе како задоволство за гостите отколку она што самите жители на земјата го јадат секој ден. Но, вистинскиот појадок е обично шолја кафе, јогурт или житарки.

 

2. Мали порции

Француската кујна е позната по својата висока содржина на јаглени хидрати. И бидејќи традиционалниот ручек содржи три јадења, вклучувајќи мезе, главно јадење и десерт, се чини дека локалните девојки не треба да бидат особено витки. Но, постои една тајна: сите порции, без разлика дали е домашен или ручек во ресторан, се прилично мали. Ова е делумно диктирано од правилата на бонтон, според кои гостинот мора да го изеде целото послужено јадење.

 

3. Храната е ритуал

За Французинките, пак, храната не е само извор на енергија за телото, туку и вистинско задоволство. Домашниот ручек овде трае најмалку еден час, за време на кој луѓето уживаат во секоја залак храна. Покрај тоа, според законот на оваа земја, за пауза за ручек се издвојуваат најмалку 45 минути , а според него е забрането да се јаде на работното место. Овој пристап, исто така, им помага на девојките да имаат тенок струк, бидејќи кога јадеме бавно, желудникот успева да испрати сигнал за ситост до мозокот и едноставно немаме шанса да се прејадеме.

 

4. Без грицкање

За разлика од жителите на многу други земји, Французинките речиси никогаш не грицкаат меѓу оброците. Бидејќи времето на оброците е често регулирано – се разбира, секоја личност избира часови за оброци врз основа на нивната дневна рутина – локалните жени со нетрпение очекуваат целосен ручек или вечера наместо да зграпчат нешто во движење. Згора на тоа, дури и во рекламите за секаков вид чипс и други нездрави грицки, секогаш пишуваат дека грицкањето е штетно, а на полиците на локалните супермаркети има многу повеќе здрава храна отколку разновидна нездрава храна.

 

5. Сирењето може да го замени десертот

Тешко е да се пресмета колку сорти на сирење всушност постојат во Франција, бидејќи секоја сорта има свои гранки, така што бројот на видови на овој производ може да достигне и до 1600. Многу е полесно да се зборува за категории – има 8 од нив во француската класификација.

Се разбира, невозможно е да се каже дека сирењето е полноправен десерт. Сепак, често се служи како последно јадење, всушност, заменувајќи го слаткиот крај на ручекот или вечерата. Благодарение на овој обичај, локалните жители не добиваат дополнителна порција од штетни шеќери и јаглехидрати.

 

6. Не пијат кафе во движење

Денес, на улиците на повеќето мегаградови, можете да сретнете девојки кои полека шетаат со пластична или хартиена шолја за кафе. Но, во Франција тоа е повеќе чудно отколку вообичаено. На крајот на краиштата, како што се сеќаваме, секоја храна за Французите воопшто не е „брзо“ задоволство. Локалните девојки претпочитаат да ги завршат своите лежерни оброци со еднакво лежерно голтка еспресо, наместо да пијат кафе со млеко во движење.

 

7. Јадат супи

Ако прашате кој било кој повеќе или помалку ја познава француската кујна, каква супа може да се смета за кулинарски симбол на оваа земја, тој сигурно ќе одговори: „Кромид!“ Сепак, ретко се готви дома: процесот на неговата подготовка е прилично макотрпен, а самиот оброк е многу тежок и калоричен поради маслото во кое се пржи кромидот и масното сирење.

Сепак, и покрај фактот што подготовката на главната „домашна“ супа , „потофјо“, исто така одзема многу време, тој е прилично чест гостин на домашните вечери. Патем, не може да се нарече класична супа, бидејќи супата обично се служи одделно од месото и зеленчукот варени во него. Покрај тоа, Французите исто така сакаат супи од зеленчук, и воопшто, зеленчукот е еден од омилените продукти во француската кујна.

 

8. Не пијат газирани и слатки пијалоци

Друга заблуда за кулинарските навики на Французинките и Французите е дека тие претпочитаат еден добро познат напиток од грозје повеќе од кој било друг пијалок. Всушност, омилена овде е обичната вода, која се пие токму така- и за време на оброк. Но, содата и другите слатки течности не се почитуваат: според статистичките податоци, 70% од Французите пијат помалку од 1 чаша дневно. Патем, како и разни нездрави грицки како чипс, на полиците на локалните супермаркети има многу помалку засладени пијалоци од обичната вода.

 

9. Претпочитаат квалитетни слатки, пред диетални

Еден од главните симболи на француската кујна е цела група јадења наречени „десерти“. Нивниот број е голем. Згора на тоа, од тука потекнуваат најпознатите слатки јадења во светот. Тоа се еклери, крем бруле, тестенини и профитероли. Се разбира, сите овие јадења содржат значително количество путер и шеќер, но се е до големината на порцијата – како и другите јадења, таа е прилично мала.

Како и другите јадења, Французинките често подготвуваат десерти дома, избирајќи висококвалитетни производи и горчливи, со содржина од најмалку 70% какао, чоколадо. Точното познавање на сите состојки ви овозможува да ја контролирате потрошувачката и на масти и на нездрави јаглехидрати.

 

10. Готват дома

Рецептите кои се пренесуваат од генерација на генерација се една од најинтересните и можеби, најслатките кулинарски традиции на Франција. 78% од француските семејства имаат такво нематеријално наследство, а 84% од родителите готват со своите деца. И уште една кулинарска статистика: според едно истражување, околу 70% од жителите на земјата готват барем еднаш дневно. Овој пристап овозможува не само да се контролира квалитетот на употребените состојки, туку и калориската содржина на садовите.

Дали вие следите некои правила во вашата исхрана?

 

  • Nove напиша:

    mali obroci se vsusnost zdravi za zeludnikot zatoa sto ne se optovaruva, a cesti se dobri

  • Коментирај анонимно

    Напиши одговор на Nove Откажи одговор

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *