100-годишна жена која сè уште работи ШЕСТ ДЕНА неделно, ги открива тајните зад нејзината долговечност – и шесте намирници кои ја одржуваат млада
Маријам Тод од Њу Џерси е жив доказ дека навистина сте стари колку што чувствувате, а сега ги споделува клучните избори за животниот стил кои, како што вели, ѝ овозможиле да ужива во таква младешка енергија.
Таа енергија е она што ѝ дозволува да работи неверојатни 50 часа неделно, поминувајќи импресивни шест дена неделно во продавницата за мебел на нејзиното семејство, која нејзините родители ја основале во 1929 година.
Па, која е тајната на нејзината импресивна работна етика – и нејзиниот нестар дух?
Според Маријам, сè е да се придржувате до конзистентна рутина, особено кога станува збор за исхрана.
Во искреното интервју прапрабабата се отвори за нејзината љубов кон работата – во која толку многу ужива, што одбива да ја нарече работа – истовремено објаснувајќи дека нејзината посветеност на работата е нешто што го наследила од сопствената мајка.
„Не можам да кажам дека работам кога уживам во тоа што го работам, па се чувствувам виновна ако кажам дека работам“, рече таа.
„Не е за секого, но добро функционира кај мене. Мајка ми беше иста. Всушност, таа умре овде во канцеларијата, седејќи овде и ја работеше својата работа. Имаше 80 години и умре седејќи на своето биро. Затоа реков, ако тоа е Божјата волја за мојот живот, нека биде така“.
Таа додаде дека иако разбира зошто луѓето би сакале да се пензионираат на 60 години, таа не може да замисли да биде „среќна“ додека „седи дома“.
Маријам и на нејзина возраст сѐ уште вози, купува намирници и готви додека живее со синот.
Стогодишната – која не била на лекар три години – имала доволно среќа да има добро здравје цел живот благодарение на нејзината навика во исхраната.
Маријам избегнува брза и пржена храна и во најголем дел се држи настрана од алкохол. Наместо тоа, таа јаде многу зеленчук. Јаде домати, пиперки, краставици, тиквички. Единствениот конзервиран производ што таа го јаде е кисела зелка и сака да готви.
Маријам исто така ужива да се почести со темно чоколадо, за кое се вели дека го намалува ризикот од срцеви заболувања и ја подобрува функцијата на мозокот.
„Се трудам да јадам правилно, спијам правилно и живеам правилно“.
Покрај здравата исхрана, таа и понатаму е активна со тоа што со семејството оди на базен.
Сепак, таа ги разбира предизвиците со кои се соочуваат помладите луѓе.
Нејзиниот совет до помладите генерации би бил да заштедат пари – додавајќи дека не поседува ниту кредитна картичка бидејќи не сака да биде во долгови.
„Ако можам да ги натерам да размислуваат повеќе за штедење наместо да трошат со кредитна картичка. Не ми се допаѓа долгот на кредитна картичка… Не поседувам кредитна картичка“.
Штом работе 6 дена неделно, мора да е гркинка?
Комшијата кој има дуќан за железарија работеше секој ден од сабајле до 22,00! Се сеќавам кога Владата на СДС и ДУИ воведе неработна недела, тешко му падна таа одлука! Го прашав зошто? Вика, шо ќе правам дома во недела?
Коментирај анонимно