100% израснати бебиња во лабораторија за пет години: Јапонските истражувачи се на прагот да создадат човечки јајце-клетки и сперма кои можат да се одгледуваат во лажна утроба

Растењето човечки бебиња од нула во лабораторија би можело да биде возможно за само пет години благодарение на новото откритие.

Истражувачите во Јапонија се на работ да можат да создадат човечки јајце клетки и сперма во лабораторија од нула, кои потоа би се развиле во вештачка утроба.
Но, постојат етички грижи, бидејќи тоа значи дека жените на која било возраст би можеле да имаат бебиња. Родителите, исто така, можеби ќе сакаат да го дизајнираат своето потомство да има одредени особини користејќи алатки за уредување на гени, отстапувајќи место на идејата за претпоставено совршено дете.
Д-р Хајаши и неговиот тим неодамна создадоа седум глувци со двајца машки биолошки родители, користејќи клетки од кожата од машки глушец за да формираат одржлива јајце клетка и потоа да ја оплодат.

 

 

Способноста да се произведуваат нарачана човечка сперма и јајце клетки во лабораторија се нарекува ин витро гаметогенеза (IVG). Работи така што зема клетки од крвта или кожата на една личност и ги репрограмира за да станат индуцирани плурипотентни матични клетки (iPS-клетки). Теоретски, овие клетки можат да станат која било клетка во телото, вклучувајќи ги и јајце клетките и сперматозоидите. Тие потоа може да се користат за правење ембриони и да се имплантираат во женските утроби.

Научниците успеале да направат многу основни човечки јајце клетки и сперма на овој начин, но сè уште не успеале да направат ембриони.
Д-р Хајаши претпостави дека ќе бидат потребни пет години за да се произведат клетки слични на јајца од луѓе, со уште 10-20 години тестирање пред лекарите да почувствуваат дека процесот е безбеден за употреба во клиниките.

Професорот од Универзитетот Стенфорд, Хенри Грили, изјави за „Freethink“ дека проценува дека на истражувачите ќе им требаат уште пет до десет години за да дојдат до сигурен доказ за концептот, плус една или две деценија за безбедносно тестирање.

Џин Лоринг, истражувач во Истражувачкиот институт Скрипс, рече дека ИВГ за човечка репродукција изјави за Њујорк тајмс во 2017 година: „Не би се изненадила ако беа пет години и немаше да се изненадам ако беа 25 години“.

Тоа би значело дека научниците би можеле да генерираат сперма и јајце клетки за неплодни луѓе од една од нивните крвни зрнца, на пример.

Некои етичари се загрижени дека затворањето на вратата за неплодност може брзо да ги отвори портите од поплава за дизајнерски бебиња, евгеника и правни замки кои нашето општество можеби не е подготвено да ги реши. Тоа би можело да им дозволи на луѓето да украдат ДНК на други користејќи прамен коса и да прават бебиња без нивна согласност.

Во 2016 година, јапонските истражувачи создадоа матични клетки користејќи глувци стари осум недели, избирајќи ги оние на кои поради некоја причина им паднал Y-хромозом.

 

 

Научниците потоа манипулираа со клетките на начин за да го копираат преостанатиот Х хромозом и да создадат клетка со два Х гени – што обично се смета за женска клетка.

„Најголемиот трик од ова е дуплирањето на Х-хромозомот“, рече д-р Хајаши. Тие ги претвориле тие клетки во јајце клетки и користеле сперма од машки глувци за да ги оплодат во лабораторија. Процесот доведе до раѓање на повеќе од половина дузина здрави младенчиња глувци.

Д-р Хајаши изјави за „New Scientist“ дека верува дека вратата сега е отворена за деца кои се раѓаат од двајца татковци.

Целта е да се реплицира овој ист процес со човечки клетки.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.