11 енигматични предмети што ги оставија луѓето да си ја чешаат главата

Од збунувачки антички реликвии до современи аномалии, следнава компилација се нурнува во љубопитното царство на 15 мистериозни предмети кои ги воодушевиле и плениле луѓето.

1. „Мојата многугодишна јакна за дожд има мазен, малку флексибилен, навидум пластичен предмет зашиен само во надлактицата на десниот ракав. Што е тоа?”

„Радарски рефлектор за спасување од лавина“.

 

2. „Го купив ова во продавница „се за еден долар“, мислејќи дека може да биде добро за тако. Не беше идеално. Која е неговата вистинска цел?“

„Ми изгледа како решетка за тост“.

 

3. „Заоблено метално парче со виолетов дијамант на едниот крај и топка на другиот. Се најде во тегла со копчиња. Скапоцен камен или можеби пластика. Единствениот знак за идентификација е печатот „E Ira R“.

„Тоа е стара манжетна“.

 

4. „Прачки со шарки над прозорците во дом од 1968 година. Прачки кои можат да се вртат“.

„Тие се закачалки за крпи. Сепак, немам идеја зошто некој би ги инсталирал преку нивните прозорци“.

 

5. „Што е ова тркалезно, матирано стакло во аголот на таванот на секоја соба во нашата Airbnb?“

„Ми изгледа како сензори за движење за безбедносен систем. Истите ги имам инсталирано во мојата последна куќа. Тие би биле најмалку 15 години стари. Модерните се многу посуптилни“.

 

6. „Ова е грутка зелено стакло со бели дамки во него. Стаклото има остри и мазни рабови и се чини дека е скршено“

„Лавлајт. Во 1920-тите, во Ловел, Вајоминг, една фабрика за стакло имала катастрофален пожар. Точните датуми варираат во зависност од изворот и науката. Она што е сигурно е она што го произведе после тоа. Минералот воластонит се развил во топчињата од стакло што се стопиле во огнот. Вклучувања од сферична до октагонална кристалографија развиени во зелено-синото стакло.
Локалните жители го собирале материјалот и го продавале на туристите и патниците. Зборот стигна до заедницата на собирачи на минерали, а популарноста достигна врв поради невообичаениот механизам што го предизвика“.

 

7. „Тркалезен керамички предмет. Што е ова?“

„Сад за бавно хранење мачки“.

 

8. „Ги најдов овие купчиња влакна во мојот стан и на почетокот мислев дека се од мачка, но тие се премногу дебели и лесно се кршат кога се свиткани“.

„Тоа е еленска коса од играчка за мачки – еднаш јас имав таква играчка и моите мачки ја уништија. Немав поим дека прават играчки за мачки со еленски влакна!“

 

9. „Ова е најдено во продавницата за штедење. Внатре има метални куки.”

„Значи, се јавив во продавницата од кај што го купив и таа е 100% за четки за сликање“.

 

10. „Чудна алатка. За што служи?“

„Се користи за сечење бонсаи дрвја“.

 

11. „Што е ова нешто што го наследив од моите баба и дедо? Она што го знам е дека е скандинавски, стар над 40 години, направен од стакло, во облик на лажица, шуплив и висок околу 1 метар“.

„Во старите времиња се користеше за загревање порции храна“.

 

11. „Златно обоен непроѕирен стаклен предмет висок околу 25 см. Тежи околу 40 gr. Шупливо без дупки“

„Тоа е украсен предмет “

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *