12 работи што родителите треба да ги направат за да воспитаат емоционално здрави деца

Да се ​​биде родител не е едноставна задача; често доаѓа со многу предизвици. Навигацијата низ родителството бара упорност и стратешко размислување, бидејќи не постои единствен прирачник на кој може да се потпрете. Понекогаш, наидуваме на однесувања од нашите деца што нè збунуваат, а нашите обиди да ги исправиме понекогаш може да резултираат со контраефект, што доведува до фрустрација и исцрпеност и кај родителите и кај децата.

 

1. Разберете ја негативната страна на нивните силни страни

Секое дете е уникатно, поседува посебен сет на вештини и квалитети. Овие атрибути доаѓаат со предности и недостатоци. Земете го примерот да се биде перфекционист – иако може да биде корисен во одредени задачи, може да претставува предизвик во социјалните интеракции. Јаките страни на детскиот сет на вештини честопати блескаат во одредени активности, како што се академски одлични резултати, но се борат со фокус дома.

Како родители, од клучно значење е да се направи разлика помеѓу однесувањето на детето во одреден момент и неговата вродена природа. Треба да се осврнеме на непожелните однесувања, а истовремено да потврдиме дека нивната личност не е погрешна. Со тоа, ние ги штитиме децата од потенцијална психолошка штета и сега и во иднина. Од суштинско значење е да се балансира водењето на нивното однесување и негувањето на нивната самодоверба.

 

2. Дозволете им да ги изразат своите негативни чувства

Децата, за разлика од возрасните, не можат да ги прикријат или да ги потиснат своите емоции, делумно поради нивниот постојан развој на вештини за самоконтрола. Дополнително, тие може да се борат да ги артикулираат своите чувства преку зборови. Затоа мораме да им помогнеме да најдат соодветен јазик за да ги изразат своите емоции. Еден ефикасен пристап е директно да ги прашате за нивните искуства и да им дозволите да го отворат потребниот простор. Понатаму, користењето на нивните омилени ТВ емисии или филмови како референца може да помогне да се премости јазот помеѓу нивните емоции и реалниот свет.

 

3. Внимавајте на сопствените емоции

Децата можат да ги апсорбираат и да ги рефлектираат ставовите, емоциите и размислувањата на нивните родители или други влијателни личности во нивните животи. Кога возрасните постојано доживуваат стрес, нивните деца веројатно ќе го пресликаат тоа расположение. Овој феномен, познат како емоционална зараза, се протега надвор од обичната имитација и вклучува пренос на емоции како да се опипливи енергии кои циркулираат во просторијата, како што е објаснето од невронауката. Затоа, создавањето спокојна средина е од клучно значење, дозволувајќи им на децата да впијат позитивни емоции и да ја поттикнат нивната емоционална благосостојба.

 

4. Поставете ги вистинските очекувања

Кога родителот ги изразува своите чувства велејќи: „Разочаран сум од тебе“, може да ги натера да се чувствуваат дека не успеале да ги исполнат очекувањата на нивните родители. Родителите треба да ги пренесат своите емоции за постапките на нивното дете на поинаков начин, помагајќи им да го разберат вистинскиот ефект што го има нивниот избор. Родителите можат да споделат како се чувствуваат поради однесувањето на нивното дете, нагласувајќи ја грижата. Родителите мора да ја истакнат својата љубов и поддршка за своето дете додека разговараат за овие работи, создавајќи средина каде што двете страни ќе можат да учат и да растат заедно.

 

5. Бидете свесни за прекумерната стимулација

Охрабрувањето на нашите деца да учествуваат во активности кои го промовираат нивниот раст и развој е корисно. Сепак преоптоварувањето на нивните распореди може да доведе до преголема стимулација, која се јавува кога децата, меѓу другото, се изложени на прекумерна физичка активност, интензивни искуства и гласни звуци. Реакциите на прекумерна стимулација може да варираат во зависност од возраста на детето. Се препорачува да се балансираат ангажираните активности и моментите на спокојство за да се обезбеди чувство на сигурност и смиреност.

 

6. Поддржете ја нивната желба да играат

Децата често имаат изобилство енергија и силна склоност да се вклучат во игра. Важно е да се препознае дека играта е клучен аспект на нивниот раст бидејќи го поттикнува развојот на различни вештини и го олеснува учењето. Меѓутоа, возрасните понекогаш може да се мачат да ја разберат поканата на детето за игра, погрешно сфаќајќи ја како лошо однесување кога детето сака да ги изрази своите емоции и да се поврзе со другите. Прифаќањето на овие можности за игра може да ја зајакне врската помеѓу возрасните и децата и да создаде позитивна средина за емоционален и социјален развој.

 

7. Обидете се да ја контролирате секоја импулсивна реакција што може да ја имате

Родителите често се чувствуваат фрустрирани кога нивните деца прават работи за кои им било кажано дека не треба. Сепак, важно е да се разбере дека децата не ја имаат развиено целосно нивната способност да ги контролираат своите импулси и да ги следат правилата. Вештината на самоконтрола бара време за да се создаде и обично не созрева целосно до тинејџерските години.

Одржувањето мирно и присебно однесување е од клучно значење кога се соочувате со такви ситуации. Ова ви овозможува да одвоите момент за да ги соберете вашите мисли и да одговорите на начин што е најкорисен за детето, а истовремено да се усогласите со вашите намери како родител. Пристапувајќи им на овие моменти со трпение и разбирање, можете да го поддржите растот на вашето дете и да му помогнете да научи да ги регулира своите импулси.

 

8. Разберете ја нивната потреба да се движат и да бидат активни

Како родители, може да биде фрустрирачко кога очекуваме децата едноставно да се релаксираат и да останат мирни, но изгледа дека тие се во постојано движење. Децата природно имаат изобилство енергија и силен нагон да бидат активни. Наместо постојано да се обидувате да го коригирате нивното однесување, може да биде покорисно да им се помогне да ја насочат таа енергија во активности кои обезбедуваат рамнотежа. Поттикнувањето да се вклучат во физички активности како што се играње во парк, возење велосипед, играње фудбал или учество во кој било спорт од нивен интерес може да им помогне да ја трошат својата енергија позитивно и конструктивно.

 

9. Ефективно поставете граници

Децата често сметаат дека е збунувачки кога границите изгледаат неконзистентни, како на пример да добијат награда еден ден за одредена акција и да не ја добијат следниот ден и покрај тоа што го повторуваат истото однесување. Од клучно значење е да се биде доследен во правилата што ги воспоставуваме за децата, без разлика дали ги наградуваме или поставуваме ограничувања. Имањето јасни и конзистентни правила им помага на децата да ги разберат очекувањата и да избегнат фрустрации што можат да имаат несакани последици. Со одржување на конзистентни граници, обезбедуваме стабилност и промовираме чувство на разбирање во животот на децата.

 

10. Поттикнете ја нивната автономија

Како и многу возрасни, децата природно сакаат автономија и чувство на сопственост над нивните одлуки. Вообичаено е да се набљудуваат децата како се бунтуваат против обидите на нивните родители да им помогнат. Иако ова може да изгледа збунувачки за родителите, важно е да се разбере нивната перспектива. Кога детето ќе изрази желба самостојно да го намести креветот, корисно е да му дозволите да го направи тоа. Со тоа што ќе им дозволиме да ги следат нивните намери, ние им даваме моќ да ги реализираат своите способности и да поттикнат поголема автономија.

 

11. Пофалете ги конкретните работи поврзани со достигнувањата на вашето дете

Во родителството, важно е да внимаваме како ги фалиме нашите деца. Додека фразите како „Толку сум горд на тебе!“ или „Одлична работа!“ може да изгледаат невино, тие ненамерно можат да ја намалат вредноста на вистинските достигнувања. Кога прекумерно ги фалиме нашите деца за рутински задачи или мали достигнувања, пофалбата може да го изгуби своето значење.

Наместо тоа, корисно е да се фокусирате на одредени аспекти од нивните достигнувања и да ги поттикнете да размислуваат за нивната работа. Истакнувајќи ги специфичните работи што вашето дете ги направило добро, го поттикнувате да биде самокритично и да развие чувство на гордост за своите способности. На пример, наместо генерички пофалби, можете да кажете: „Сигурно си горда за тоа што го постигна!“ или „Толку брзо ја заврши загатката!“ На овој начин, ги признавате нивните напори и конкретни достигнувања, поттикнувајќи чувство на самосвест и вистинско задоволство.

 

12. Читајте ги нивните емоции во посебни услови

Возрасните понекогаш доживуваат промени во расположението поради фактори како замор, недостаток на сон, стрес или глад. Слично на тоа, децата исто така поминуваат низ овие флуктуации на расположението. Сепак, клучната разлика е во тоа што нивната способност да ги контролираат своите емоции во такви ситуации не е толку развиена како кај возрасните. Затоа, мораме да ги набљудуваме и ефективно да реагираме на нивните промени во расположението, бидејќи децата може да се борат да го кажат она што го доживуваат.

Постојат различни пристапи кои им помагаат на децата да се чувствуваат удобно во споделувањето на нивните чувства или искуства од нивниот ден. Создавањето мирна средина е добра почетна точка, овозможувајќи ви директно да ги прашате за нивните емоции. Клучно е да се разбере низ што минуваат, а еден ефикасен начин е споделување лична анегдота која се однесува на нивната ситуација. Ова може да воспостави емоционална и емпатична врска, да ја подобри комуникацијата и поддршката.

Воспитувањето деца може да биде предизвикувачко патување исполнето со подеми и падови. Иако се стремиме да избегнеме грешки и да го обезбедиме најдоброто за нашите малечки, важно е да запомниме дека родителството е исто така извонредно искуство исполнето со љубов и раст.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.