14 точки на притисок за да се ослободите од досадните болки по целото тело

Акупунктурата се користи во Кина илјадници години, а изборот на вистинските точки може значително да ја намали физичката болка или менталната нерамнотежа, како и да ја подобри општата благосостојба.

Ние денес избравме неколку добро познати точки на притисок кои можете да ги користите во секојдневни ситуации.

 

1. Точката три милји

 

Точката Три милји се наоѓа на околу 3 сантиметри под капачето на коленото.

Може да помогне да се подобри работата на системот за варење и да помогне во лекувањето на разни стомачни болки, повраќање и гадење.

Свиткајте ги нозете и цврсто притискајте една минута.

 

2. Третото око

Третото око лесно може да се најде помеѓу вашите веѓи.

Помага при главоболки, депресија , хроничен замор и стрес.

Нанесете нежен притисок една минута.

 

3. Перикардиумска точка

 

Перикардиумската точка се наоѓа на внатрешната подлактица на околу 3 прста од рачниот зглоб, веднаш помеѓу две тетиви.

Тоа помага да се обезбеди ослободување од гадење, повраќање и болест при движење.

Нанесете силен притисок и масирајте 4-5 секунди.

 

4. Точката Тонг Зи Лиао

Точката Тонг Зи Лиао се наоѓа во аголот на окото.

Може да помогне при мигрена и да го намали заморот на очите.

Полека тријте ја точката со врвовите на прстите додека не почувствувате олеснување.

 

5. Големата брза точка

Големата точка на брзање е помеѓу палецот и вториот прст.

Тоа е многу популарна точка на притисок за ублажување на главоболки, умор на очите и грчеви во стапалата, а исто така може да помогне да се подобри концентрацијата.

Притиснете и задржете една минута.

 

6. Точката на морето на спокојство

 

Точката на Морето на спокојството може лесно да се најде во центарот на градите.

Тоа му помага на поединецот да се смири и да се ослободи од анксиозност, депресија, хистерија и други емоционални проблеми.

Нежно притиснете и задржете една минута.

 

7. Здружување на долната точка

 

Точката за спојување се наоѓа помеѓу палецот и показалецот.

Оваа точка е многу корисна за ослободување од забоболка, болки во вратот и рамената и главоболки.

Нанесете притисок и држете или масирајте една минута.

 

8. Точката Јонгкван

Точката Јонгкван се наоѓа на ѓонот помеѓу вториот и третиот прст.

Корисно за справување со главоболки, гадење и несвестица.

Притиснете со врвовите на прстите и држете една минута.

 

9. Точка на портите на свеста

Точката на портите на свеста се наоѓа во близина на страните на вратот, во основата на черепот.

Може да помогне во справувањето со главоболки, мигрена и вртоглавица.

Нанесете притисок и држете една минута.

 

10. „The Wind Mansion“ точка

 

„Wind Mansion Point“ се наоѓа на задниот дел од главата, во центарот на шуплината под черепот.

Помага за ублажување на главоболка, болки во грлото и крварење од носот.

Нанесете силен притисок со врвот на прстот и држете го за една до две минути.

 

11. Точки на морето на виталноста

 

Точките на море на виталност се наоѓа на линијата на половината, околу 2-4 прсти на секоја страна подалеку од ‘рбетот.

Тоа помага да се ослободите од болки во стомакот, абдоминална болка и варење.

Направете притисок на секоја точка по една минута.

 

12. Тројниот грејач на 6 точки

Тројниот грејач на 6 точки се наоѓа на околу 5 сантиметри нагоре од зглобот.

Може да помогне да се намали надуеноста.

Притискајте една минута, прво на едната рака, потоа на другата, додека не почувствувате олеснување.

 

13. Точка на планините Кунлун

Точката на планините Кунлун е помеѓу коската на глуждот и Ахиловата тетива.

Обезбедува олеснување за болки во вратот, рамената и грбот.

Нанесете силен притисок една минута.

 

14. Точка на криво езерце

Точката на кривото езерце може да се најде на наборот на свитканиот лакт, поблиску до лактот.

Помага да се ослободите од настинка и поленска треска и болки во грлото. Исто така, помага да се подобри функционирањето на имунолошкиот систем.

Свиткајте го лактот, притискајте со палецот и масирајте или држете една минута. Сменете ја раката и повторете.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *