15+ „безмилосно“ строги правила на јапонските училишта што го зачудуваат целиот свет

Јапонија е земја со многу изненадувања. Дури и процесот на учење таму не започнува наесен: Јапонските ученици почнуваат на училиште во април, а се одмораат во март. Но, ова не е единствениот аспект што изгледа чуден кога станува збор за нивниот образовен систем.

Решивме да дознаеме повеќе за тоа како живеат Јапонците. И на крајот од статијата, има бонус што докажува дека оваа земја има многу необични училишни правила.

 • Во Јапонија, основното училиште се состои од ученици од 1 до 6 одделение. Секоја година часовите се мешаат, а наставниците ги менуваат часовите што ги предаваат, така што учениците имаат можност подобро да запознаат нови луѓе.
 • Цели 6 години, учениците носат идентични ранци, наречени „рандосеру“ во Јапонија. Во најконзервативните училишта, сите девојчиња носат црвен рандосеру, а момчињата црни, но ова правило за боја не се почитува насекаде.
 • Многу деца од помалите години носат жолти капи, така што другите луѓе можат да ги видат од далечина.

 

 • Во некои училишта, учениците се одговорни за чистотата на зградата. По часовите, децата ги чистат училниците, а дежурните ги чистат бањите и игралиштата.
 • Кога учениците влегуваат во училиштето, ги оставаат своите улични чевли во шкафчиња и ги облекуваат увабаките – специјални бели влечки што ги носат децата од сите полови и возрасти.
  Ако родителите доаѓаат на училиште, тие исто така ги соблекуваат чевлите и носат нешто чисто, дури и ако надвор е топло и суво.

 

 • По 6-то одделение учениците одат во средно училиште кое трае 3 години. Ова е местото каде повеќето јапонски студенти почнуваат да носат униформи.
 • Училиштата често им забрануваат на девојчињата да користат козметика. Во некои училишта има дури и шише мицеларна вода во секое одделение. Ако наставниците забележат девојка нашминкана, ќе ја натераат сето тоа да го измие од лицето.
 • Некои јапонски ученички не смеат да носат хулахопки дури и во зима, бидејќи некои образовни институции бараат од девојките да носат здолништа со чорапи. Еден ученичка успеала да се пожали на училишната управа поради ова неправедно правило. Како одговор, ѝ било кажано дека ја разбираат нејзината грижа, но наскоро ќе го заврши своето образование, па треба да издржи уште малку.

 

 

 • Јапонските училишта имаат строги барања за изгледот на нивните ученици. На пример, повеќето училишта не дозволуваат момчињата да ги бричат ​​главите. Само наставниците можат да имаат ваква фризура.
 • Многу јапонски училишта бараат од девојките да ја носат косата права. Ако нивната коса е виткана, учениците треба да докажат дека не ја виткале. Тие покажуваат „вистински сертификати за коса“ потпишани од нивните родители и нивните фотографии од детството. Истото правило важи и за учениците со светла коса: тие треба да докажат дека не ја бојадисале.

 

 • Гимназијата е од 10 до 12 година. За почеток на 10-тата година, студентите треба да положат испити.
  Распоредот на типичен средношколец вклучува задолжителни и изборни предмети. Една од задолжителните дисциплини е едногодишен курс по домашна економија, кој ги подготвува студентите за семеен живот. Студентите учат како да готват, да управуваат со буџетот и да разговараат за важноста на семејството.
 • Изборните предмети може да вклучуваат риболов и земјоделство.
 • Покрај задолжителната настава, речиси половина од сите средношколци посетуваат подготвителни курсеви за да ги подготват за прием во високообразовните институции.

 

 • Речиси сите училишта имаат месечни утрински состаноци со директорот. Во минатото, учениците слушале говор додека стојат. Сега, тие го прават тоа додека седат на подот.

 

 • Некои јапонски наставници не само што го оценуваат знаењето од предметот, туку и следат колку добро и правилно учениците прават белешки. Работата е во тоа што од учениците се очекува речиси збор до збор да ги запишат информациите од нивниот наставник, а наставниците обично не чекаат ученици кои заостануваат.

И гумата за бришење може да направи проблем

 • Во јапонското училиште на ќерка ми ѝ кажаа дека не може да ја користи гумата за бришење затоа што не е бела.

 

 • Чкорче напиша:

  Мотика, испратете им допис на на јапонциве за таа учителката што дилала дрога кај нас… е тоа има да ги зачудува до крај на живот, не овие принципи што ги имаат и благодарение на кои се таму каде што се.
  Сетете се како ги чистеа стадионите во Катар после наттпревар. Само прост, полу-писмен, неписмен, култулорошки и духовно слеп човек(народ) може да се зачудува.

 • Трајко напиша:

  Каде што има дисциплина разбирање и култура таму е најдобро, а не како запад или да не речам како кај нас постави нешто ново и за нецели 2 недели ќе го демонтираат и расипат… Менталитетот кај нив е на високо ниво на почит и разбирање и на култура.

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.