15 детали од животот на Естонците кои го збунуваат остатокот од светот

Кога ја спомнуваш Естонија, во главата ти се појавуваат асоцијации со бавно темпо на живот, неизговорливи имиња и божиќни пазари. Но, всушност, секојдневниот живот на оваа мала земја може да донесе такви изненадувања што сакате лично да отидете таму и да проверите сè. Не се двоумевме, туку веднаш проверивме да видиме што е толку неочекувано и што може да се најде на отворените простори во Естонија.

 

1. „Шетајќи низ улиците на Талин, го видовме овој робот како си ја врши работата, доставува храна“

 

2. „Овој тоалет е како временска машина“

 

3. „Во Естонија мора да ја изедете храната во чинијата до крај, затоа што ако оставите храна се смета за неучтиво“

 

4. „Ова се бариерите за да се спречат автомобилите во пешачката зона“

 

5. „Секој трамвај овде има име, на пример овој се вика Аника“

 

6. „Навечер пешачките премини се осветлени“

 

7. „На аеродромот во Талин можете бесплатно да ја користите теретаната“

 

8. „Кога се новогодишните празници, локална традиција е да се палат свеќи пред влезовите“

 

9. „Мини верзија на кривата кула во Пиза“

 

10. „Полначи за електрични возила има насекаде низ улиците“

 

11. „Овде старите градби не се рушат, на нив се додаваат нови елементи, како на пример на оваа: лифт и скалила“

 

12. „Во некои супермаркети за децата се нуди бесплатно овошје“

 

13. „Броевите на зградите се напишани со големи букви, видливи од далеку“

 

14. „Јавниот превоз во Талин е целосно бесплатен“

 

15. „Тие се грижат за себе, додавајќи го трчањето на листата за омилени спортови“

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.