15 трикови што ќе ви помогнат да станете професионалец во кујната

За некои луѓе кујната е омиленото место во куќата, додека други претпочитаат да се држат настрана од неа секогаш кога е можно. Сепак, треба да се готви. И можете да си го олесните животот, па дури и да уживате во искуството во готвењето ако искористите неколку трикови.

 

1. Чувајте го путерот надвор од фрижидерот

 

2. Ако сакате да ја испечете пченката и да не губите време на лупење, ставете ја директно со лушпите во загреана рерна на 200 степени, 30 минути

 

3. Ако вашата храна содржи многу масти и сол, попрскајте ја со сок од лимета и ќе добие нов освежителен вкус

 

4. За да спречите сосот да се распрсне во микробрановата печка, истурете го сосот на дното на чинијата и ставете го гарнирот (на пр. тестенини) врз него

 

5. Ако готвите нешто со растопено чоколадо додадете прстофат сол, ова само ќе го истакне вкусот

 

6. За да ја избалансирате киселоста на сосот од домати, додадете во него четвртина лажичка сода бикарбона. Направете го ова на почетокот на готвењето

 

7. Пробајте и месете тесто во нелеплива тава за пржење. Така тестото ќе биде само во центарот на садот и нема да се лепи по страните

 

8. Не ја фрлајте мрежата од портокали или компири на пример, подоцна можете да ја исчистите работната површина со неа

 

9. Секогаш додавајте малку црн пипер во варено или пржено јајце. Го истакнува вкусот на јајцето до максимум

 

10. Ако сакате вкус на сирење, а не смеете да јадете млечни производи, ставете хранлив квасец. Може да се додаде во секаков вид на храна

 

11. Користете ги шишенцата од срирача за да ставите масло во нив

 

12. Ако вашата тава е направена од не’рѓосувачки челик, прво загрејте ја, па додадете масло

 

13. Топката за инфузија за чај може слободно да се користи и како посипувач на шеќер во прав

 

14. Ножевите за леб се добри за сечење овошја со мека пулпа и сок

 

15. Кога кршите јајце, удрете го на рамна, а не на рабна површина за да се искрши на мали делчиња што ќе ви паднат во храната

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *