15 уникатни архитектонски ремек дела од кои застанува здивот!

Зградите ги среќаваме во различни големини, форми и со различни функции, а со текот на вековите станавме и прилично добри во нивното конструирање. Архитектите не дизајнираат само структури кои се цврсти и силни. Како инхерентни решавачи на проблеми, тие обично бараат да создадат простор за времето и луѓето кои ќе ги користат; тие дизајнираат средини. Па така, денес ќе погледнеме некои фасцинантни градби кои сами по себе се уникатни, како по изгледот, така и по нивната функционалност.

1. Црква во Рејкјавик

2. Најстариот астролошки часовник, кој е сѐ уште во функција, се наоѓа во Прага и е стар 600 години

3. Кула во Амстердам

4. Овие градби се викаат Сонце и Месечина и се наоѓаат во Кина

5. Кулата на кралот Алфред изградена во 1772 година

6. Храм во форма на змија, во Индија, посветен на Кришна

7. Модерна кабина во Норвешка

8. Катедралата во Келн, ремек дело од времето на Готиката

9. Куќа- печурка во Јапонија

10. Замокот Мон Сан Мишел во Франција

11. Хотел во Северна Кореја

12. Најголемиот хотел во светот се наоѓа во Саудиска Арабија и има 10.000 соби

13. Куќа во облик на желка

14. Незакопчана зграда во Милано, Италија

15. Зграда- шкаф

Дали можеби сте виделе некој од овие објекти во живо?

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.