17 изненадувачки факти за Дубаи, кадешто старите традиции се спојуваат со ултрамодерната технологија

Дубаи е најголемиот град во Обединетите Арапски Емирати, а исто така е и главен трговски и финансиски центар. Многу луѓе овој град го поврзуваат со ултрамодерни облакодери и луксузни автомобили. И се чини дека речиси секој жител таму е или шеик или барем милионер. Затоа решивме да откриеме дали нашите идеи за Дубаи се совпаѓаат со реалноста, а некои од овие факти навистина не изненадија.

 

1. „78% од населението има недостатоток на витамин Д“

 

И покрај фактот дека Дубаи нема недостаток на сончеви денови, значителен дел од населението страда од недостаток на витамин Д. Така, оваа земја стана првата што произведува вода за пиење што го содржи овој витамин. Едно шише од оваа вода дава 50 IU од препорачаната дневна количина на витамин.

 

2. „Многу од кулите се полупразни“

Пазарот на недвижности во Дубаи е пренапорен поради градежниот бум. Овде, понудата далеку ја надминува побарувачката, додека облакодери сè уште продолжуваат да се градат, бидејќи е доста тешко да се запре процесот, кој беше лансиран пред неколку децении. Само некои од становите ги нашле своите сопственици, но некои од нив остануваат празни поголемиот дел од времето бидејќи нивните богати сопственици претпочитаат да живеат на друго место.

 

3. „Локалните возови немаат машиновозачи“

Метрото во Дубаи беше пуштено во употреба во 2009 година, а сите негови возови се целосно автоматизирани и без возачи. До 2016 година, таа беше најдолгата мрежа на метро без возач во светот. Инаку, овој рекорд беше признат од Гинисовата книга на рекорди во 2012 година.

 

4. „Автобуските станици се опремени со клима уреди“

 

5. „Можете да видите пауни како шетаат по улиците, па затоа има и такви сообраќајни знаци“

 

6. „Постои опција за испорака на гориво со мобилните бензински пумпи“

 

7. „Дубаи е град на светски рекорди“

Жителите на Дубаи сакаат да уриваат светски рекорди. Тие често користат зборови како највисок, најголем, најдолг, најбогат, најскап итн. Толку често се уриваат рекорди таму што дури поставија судија за Гинисов рекорд со полно работно време во ОАЕ за да се справи со обемот на работа.

Патем, фотографијата погоре го прикажува облакодерот Лавиринт Тауер. Таа стана најголемиот вертикален лавиринт во светот благодарение на изгледот на балконите на неговата фасада. А на фотографијата подолу е прикажана најголемата рамка во светот.

 

 

8. „Локалните полицајци возат луксузни спортски автомобили“

Меѓу нив се и Bugatti Veyron, Ferrari, Rolls-Royce, Bentley, Lamborghini и други луксузни марки на автомобили. Сепак, овие автомобили се користат за патролирање на улиците само во туристичките области.

 

9. „Кул автомобили се продаваат за луксузна сума на пари“

 

10. „Во луксузниот трговски центар во Дубаи има и такси услуга, затоа што е огромен“

Дубаи Мол е вториот по големина трговски центар во светот. Има вкупна малопродажна површина од 5.400.000 квадратни метри. И во 2011 година, Дубаи Мол беше најпосетуваната зграда на планетата.

 

11. „Овде можете да си купите и носите стари традиционални чевли“

 

12. „Можете да си купите злато за носење“

Дубаи го има еден од најпрометните пазари за злато во светот, поради што овој град на ОАЕ го носи називот „Град на златото“. Пазарот го сочинуваат речиси 400 трговци на мало кои тргуваат со накит, а некои од нив работат веќе 40 години. Инаку, најголемиот златен прстен е создаден и во ОАЕ, а тежи 140 килограми.

 

13. „Ги градат игралиштата под подвозници затоа што таму нема сонце“

 

14. „Неколку пати годишно градот е покриен со магла и тоа изгледа вака со денови“

 

15. „Таму можете да најдете напуштени луксузни автомобили“

 

16. „Вака изгледа оброкот за време на економски лет со „Емирати“

 

17. „Невестите понекогаш носат традиционална сребрена наметка за време на свадбата“