18 сензационални археолошки наоди кои откриваат неколку интересни мистерии на човештвото

Ви нудимe неколку сензационални откритија на археолозите кои ви дозволуваат да ја погледнете историјата на нашиот свет од малку поинаков агол.

 

505 златни монети пронајдени во месинган сад за време на ископувањата во храмот Џамбукесварар

 

Откриено кану во езерото Мендота, Висконсин

Откритието е скенирано со помош на високотехнолошки алатки. Неговата приближна возраст е 1200 години.

 

Викиншки череп со заби пронајдени во масовна гробница во Дорсет, Англија

Целта на забиените заби останува нејасна, но некои истражувачи веруваат дека забите биле неопходни за да се заплашат противниците во битка или да се покаже статусот на голем борец.

 

Римски коњски оклоп од 3 век од нашата ера, кој се состои од приближно 2.000 бронзени ваги. Пронајден во Дура Европос, Сирија

На долната фотографија е прикажан оклопот набргу откако бил откриен во 1932 година.

 

 

Статуата на Рамзес Велики бил откриен во 1820 година во близина на големиот храм Хут-Ка-Птах

Ова е огромна статуа од десет метри која е издлабена од варовник. Долниот дел од споменикот го нема, па решиле да го остават во лежечка положба. Староста на споменикот е 4500 години.

 

Сребрен прстен со ликот на две риби кои висат на сидро. Декорацијата е направена околу 3 век од нашата ера

Птица од Сакара во Египет. Направена е во 3-2 век п.н.е

Има многу контроверзии околу оваа птица. Така, египтологот Калил Месиха рече дека оваа мала фигура е мала копија на вистинска летечка машина, која била измислена во Стариот Египет. Сепак, друг истражувач Мартин Грегори ги побива неговите теории, тврдејќи дека птицата никогаш не може да лета бидејќи нема стабилизатор на опашката. Според други претпоставки, фигурината може да биде предмет на култ на богот на соколот, бумеранг или играчка.

 

Во Англија е откриена бронзена рака која припаѓа на Храмот на Јупитер Доликен

 

Овој црн гранитен саркофаг е пронајден во Египет

Тежи неколку тони и е најголемиот саркофаг некогаш откриен во Александрија. Внатре, научниците открија тела на тројца офицери кои припаѓаат на египетската армија.

 

Статуа на Бамијан Буда, 6 век од нашата ера, Авганистан

Вакви споменици има вкупно два. Постои верзија дека статуите се појавиле во 3 век за време на ерата на кралството Кушани.

Старогрчки златен венец стар 2300 години

 

 

Златен лист од круната користен за крунисувањето на Наполеон I, единствениот преостанат во светот, 1804 година

 

Златна рака на Карло Велики – вреден реликвијар, 15 век

Направено во Лион по нарачка на Луј XI. Чуван во Ахен, Германија, во кралската капела.

 

Огромен антички резервоар за вода во светилиштето на карпите Перперикон. Содржи 432 илјади литри течност

 

Најголемиот антички мозаик на светот е откриен во регионот Антакија во Хатај во јужна Турција.

 

Стотици доцноримски златни монети се пронајдени во центарот на Комо, Италија, закопани во контејнер.

 

Мистериозно археолошко наоѓалиште и храм на Гобекли Тепе лоциран во Турција

Отворен е во 1994 година. Истражувачите проценуваат дека е стар најмалку 12.000 години.

 

За време на археолошките ископувања во Тел Ал-Убаид, пронајдени се артефакти кои датираат од пред 7.000 години на кои се прикажани хуманоидни фигури со изглед на гуштери.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *