2200 години стар артефакт ги збуни современите научници и истражувачи. Погледнете го овој доказ за интелегенцијата на нашите предци

Некои необични археолошки наоди докажаа дека нашите предци биле понапредни отколку што мислиме и дека стекнале такво знаење кое ги збунило дури и современите истражувачи и научници. Батеријата од Багдад е само еден таков пример.

 

 

Во 1938 година, германскиот археолог Вилхелм Кониг пронашол древен земјен сад со чуден изглед и го додал во колекцијата на Националниот музеј на Ирак. Подоцна, во 1940 година, Кениг ја опишал глинената тегла стара 2.200 години како најстарата позната електрична батерија.

Затоа глинената тегла стара 2.200 години се нарекува Багдадска батерија

Оние кои внимателно го испитувале земјениот сад велат дека има голем број работи што укажуваат на тоа дека станува збор за „влажна ќелија“ или „акумулатор“.

 

 

Ако теглата е наполнета со кисела течност како оцет или ферментиран сок од грозје, таа станува батерија способна да генерира мала струја.

Киселата течност им овозможува на електроните да течат од бакарната цевка до железната прачка кога се поврзани два метални контакти. Всушност, ова е истиот принцип што Галвани го открил 2.000 години подоцна. Алесандро Волта неколку години подоцна, успешно ја развил првата модерна батерија.

 

Истражувачите прават различни експерименти со моделите на батеријата од Багдад и како резултат на тоа, тие успеале да генерираат електрична енергија од 1,5 до 2 волти од моделите. Тоа не е многу моќ. Сепак, истражувачите сè уште се прашуваат какви батерии се користеле пред речиси 2.200 години!

Многумина ја припишуваат употребата на багдадската батерија на фактот дека Грците и Римјаните користеле одредени видови електрични риби за лекување на болка, тие буквално стоеле на жива електрична јагула додека нивните нозе не се вкочанети од гихт. Затоа, батеријата можеби се користела како подготвен извор на помалку лигав анестетички електрицитет ( Електроаналгезија ).

Други теории наведуваат дека повеќе батерии би можеле да се поврзат заедно за да генерираат повисок напон за употреба при галванизација на злато на сребрена површина. Повеќе Експерименти со неколку батерии од типот на Багдад покажаа дека тоа е можно.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.