4 загатки за коишто треба да размислувате „надвор од кутијата“ за да ги решите

Решавањето на различни загатки бара добро развиени когнитивни способности, како што се размислување, меморија, внимание, имагинација итн. Децата најдобро се справуваат со ваквите задачи бидејќи нивните когнитивни способности се на врвот на развојот. Нивното размислување е многу флексибилно и секогаш наоѓаат оригинални решенија.

Загатка број 1

Часовниците изгледаат многу слично, но има една разлика! Еден е вистински, додека друг е играчка. Како може да ја утврдиме разликата?

 

Загатка број 2

Што треба да биде на местото на прашалникот?

 

 

Загатка број 3

Како да ги поврзете сите точки со четири прави линии без да го подигнете моливот од хартијата?

 

 

 

Загатка број 4

Поместете едно стапче за да го добиете точното решение.

 

 

А, сега со вас ќе ги споделиме решенијата на задачите.

Задача број 1, левиот часовник е лажен затоа што стрелката за секунди е премногу долга.

Задача број 2, на местото на прашалникот треба да стои буквата „R“, тоа е менувач.

Задача број 3

 

 

Задача број 4

 

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *