5 загатки кои ќе го разбудат детективот во вас

Сфатете ги предизвикувачките загатки како детективски случаи. Некои бараат опсежна истрага иако се чини дека се многу лесни. Меѓутоа, ако ги споите деловите, тоа е исто како да решите случај, одговорот лежи во деталите.

1. Забавата за храна

Марија и Иван прават забава. И двајцата подготвуваат оброци во исто време, Марија е на скарата, а Иван е во кујната. Но, има нешто сомнително.

Прашање: Кој прави нешто погрешно?

 

Одговор.

Шпоретот на Иван е исклучен.

 

2. Која е мајката?

Две жени седат една спроти друга во соба додека едно младо момче игра на подот во близина. Добро погледнете ја сцената.

 

Прашање: Која од овие жени мислите дека е вистинската мајка на детето?

 

Одговор:

Жената што седи лево е мајката на детето, очигледно кога се позиционира со нозете насочени кон детето. Овој став го означува нејзиниот вроден мајчински инстинкт да го заштити своето дете.

Нејзиното држење малку е наведнато нанапред, покажувајќи заштитен став што е типичен за мајка што се грижи за своето дете. Малите деца природно имаат тенденција да се соочат со својата мајка кога се занимаваат со активности, особено кога таа е присутна.

 

3. Патување до Антарктикот

Дарко побарал одмор од работа за да го истражува Антарктикот, а неговиот шеф се согласил, барајќи секојдневно ажурирање на фотографиите. Дарко испраќаше слики секој ден, но кога се врати, доби отказ.

Прашање: Како неговиот шеф сфатил дека Дарко навистина не бил на Антарктикот од тие фотографии?

Одговор:

Дарко ги фотошопираше сликите, но заборави да ги избрише листовите од палмата.

 

4. Божиќна мистерија

Детектив кој работеше на Божиќ, одговори на повикот. Пристигнувајќи во куќа, тој заѕвони на вратата, а поспаниот сопственик на куќата ја отвори вратата една минута подоцна. Детективот му кажал дека соседот го обвинува сопственикот на куќата, дека упаднал во неговата куќа за време на Бадник и украл вредни предмети.

Сопственикот на куќата го негираше обвинението, велејќи: „Тоа не е вистина. Бевме кај нашите пријатели за да го прославиме Бадник. Едвај имавме време да ја украсиме сопствената елка“.

Детективот го уверил сопственикот на куќата: „Не грижете се. Јасно ми е дека твојот сосед не ја кажува вистината“.

Прашање: Како знаел детективот?

Одговор:

Сијаличките на елката беа исклучени и недостасуваше една сијалица, што ги прави нефункционални. Детективот препознал дека сопственикот зборувал вистина. Брзата декорација на дрвото покажа дека сопственикот претходно не проверил дали сијаличките работат.

 

5. Спиење

Имаше 5 деца забавата со преспивање на Тео. Мајката на Тео слушнала шум што доаѓа од собата, но мислела дека само сонува. Само 10 минути подоцна, истиот глас се врати и штом мајката на Тео влезе во собата, го виде прозорецот отворен. Сите деца беа во креветите, но некој сигурно ја напуштил собата и се вратил.

Прашање:  Кое дете беше?

Одговор:

Девојката од левата страна ги носи чевлите, што покажува дека излегла надвор, а потоа се вратила внатре.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *