6 најмудри цитати од кралот Соломон за тоа како да го промените вашиот живот на подобро

Денес ве запознаваме и се восхитуваме на цар Соломон. Еве ги некои од неговите најпознати изреки.

За гневот

„Будалата го излева сиот свој гнев, а мудриот го задржува“.
Новопечените психолози велат: не задржувајте го гневот внатре, исфрлете го надвор: плачете, врескајте, кршете садови, конечно изразете сè што се собрало во вашата душа. Ќе се чувствувате подобро. Можеби. Но, овој метод има несакан ефект – гневот, како вирус, ќе ги зарази сите околу себе. Треба да можете да го потиснете во себе за да го спречите ширењето. За да се контролирате себеси и да ги контролирате вашите емоции – треба постојано да го учите ова.

За клеветата

„Не стремете се да слушнете сè, зашто ќе слушнете како вашиот слуга ве клевети“.

Кој ги чува своите усни, ја чува својата душа, но кој широко ја отвора устата, е во неволја.
Една од најголемите грешки што луѓето ја прават е да ја преценат својата улога во животот на другите, да претпостават дека се однесуваат кон него со сето срце. Сите ние сме само луѓе, исполнети со широк спектар на мисли и емоции, не треба да им угодуваме на сите, да инспирираме љубов и пријателство кај сите. Овие зборови не се за лицемерието на најблиските, туку за тоа дека не треба неограничено да им верувате на луѓето и да очекувате неподелена љубов од нив.

Соломон додава: „Дали никогаш не си клеветел некого самиот?“

 

 

 

Вчера беше подобро од денес

Не кажувај: „Како се случи поранешните денови да бидат подобри од овие?“
Која е поентата да се мачите ако во младоста или пред една година било подобро од сега? Тоа е само илузија, подобро не можело да биде. Проблемот е што во овој момент не ви оди како порано. Ова значи дека сте згрешиле некаде. Поправете го наскоро тоа. Секој нов ден вреди да се живее среќно и подобро од вчера.

За одмаздата

„Кој ќе ископа дупка, ќе падне во неа, а кој ќе витка камен, ќе му се врати“.

Поентата не е во законот за бумеранг кој функционира, туку во тоа што привлекуваме луѓе како нас. Со истите вредности и начин на размислување. И ако ние самите сме подготвени да туркаме некого во грб, тогаш и ние треба да бидеме подготвени да нè турнат.

Сѐ се повторува

„Она што било, тоа ќе биде; и тоа што е направено ќе биде направено, и нема ништо ново под сонцето“.

Секој од нас е убеден во уникатноста на својата судбина. И ако нашата ДНК навистина не може да се повтори, тогаш нашите мисли, постапки и нивните последици се изненадувачки слични. Преку овие зборови, Соломон повикува да научиме мудрост од искуството на другите.

 

 

 

Побарајте ја вашата сродна душа

„Подобро да бидеме заедно отколку сами, тешко е кога нема кој кого да залечи или извлече“.

Сега стана модерно да се биде трговец поединец. Децата и жената се ропство, родителите се товар, хипотеката е неподнослив товар, пријателите не се потребни – можете да добиете какви било информации на Интернет и да се забавувате сами. Но, што ќе се случи со генерацијата која избегнува се?

Најсреќните луѓе се оние кои не се плашат да преземат одговорност за своите сакани и ја гледаат среќата во нивните очи. И оваа среќа се множи секој ден, дава самодоверба и чувство на сигурност.

И уште една брилијантна фраза:
„Кој му дава на просјак нема да осиромаши, но кој ќе ги сврти очите од него, ќе има многу клетви“.

Оваа метафора не е за тоа дека ако не фрлите неколку парички на просјак во близина на метрото, ќе ве стигне ужасна казна. Станува збор за фактот дека преку помагање на другите може значително да ги зголемите своите сили и способности. Помагањето е ваша работа надвор од нормата, поради што расте вашата душа, срце и интелект.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *