6 особини кои можете да ги наследите само од вашиот татко

На часот по биологија, научивме дека 50% од нашата ДНК наследуваме од нашите мајки и 50% од нашите татковци. Овој биолошки факт, сепак, не значи дека секој родител на своето дете му пренесува еднаква количина на физички карактеристики и генетски карактеристики. Всушност, децата имаат 60% поголема веројатност да наследат активни особини од нивните татковци само затоа што природата претпочита да ги изразува тие гени.

Ние темелно го истраживме овој биолошки феномен и ви ги собравме 6-те гени кои најверојатно ќе потекнуваат од страната на таткото.

 

1. Висина

Дали ви е позната фразата „висок е како татко му“? Очигледно, оваа изјава е поддржана од науката. Висината на една личност е одредена од најмалку 700 генетски варијации наследени од двајцата родители. Сепак, се чини дека генот за висина на секој родител функционира на малку поинаков начин. На пример, гените на таткото се важни за стимулирање на растот, а со тоа и на висината.

 

2. Искривени заби

 

Во случаи кога таткото има лошо здравје на забите, детето е поверојатно да посетува стоматолошка ординација почесто од неговите врсници, дури и ако неговата мајка има добри заби. Сè, од шуплини до расипување на забите, и сите проблеми со забите помеѓу нив, може да дојде директно од устата на таткото.

 

3. Пол

Татковците се 100% одговорни за полот на нивните новороденчиња. X и Y хромозомите, попознати како полови хромозоми, го дефинираат полот на детето. Девојчињата наследуваат Х-хромозом од нивниот татко, што резултира со генотип XX, а машките наследуваат Y хромозом од нивниот татко, што резултира со генотип XY. Бидејќи мајките имаат само X хромозоми, татковците имаат целосна контрола врз полот.

 

4. Дупчиња во образите

 

5. Отпечатоци од прсти

Нема 2 отпечатоци од прсти потполно исти бидејќи сите се единствена шема. Сепак, отпечатоците од прсти на бебето можеби личат на отпечатоците на нивниот татко! Шемите на отпечатоци од прсти се генетски особини наследени од нашите татковци.

 

6. Кивање

Многумина од нас познаваат барем една личност која неконтролирано кива кога зјапа во сонце или други силни светла. Па, ова е уште една генетска особина за која е одговорен таткото. Оваа состојба е позната како Ачоо синдром и поверојатно е да се пренесе на татковата страна.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.