6 професионални готвачки техники што ќе го направат вашето време во кујната поефикасно

Готвењето може да изгледа како вкусен хаос, а овој хаос може да биде застрашувачки. Тоа е причината зошто многу луѓе се двоумат да готват во своите кујни—кујните се неуредни, опремата може да изгледа комплицирана, а и наједноставните рецепти можат да тргнат наопаку. Но, постојат неколку лесни трикови што можете да ги преземете од професионалните кујни, кои ќе ви помогнат да го намалите хаосот во вашето готвење.

Практикувајте „mise en place“

„Mise en place“ е француски термин што значи „поставување на место“, што значи дека сите состојки треба да бидат подготвени и на дофат. Ова значи мерење, сечкање и подготвување на сите состојки пред да започнете да готвите, и нивно распоредување во редоследот во кој ќе ги користите. Ова не само што ќе го намали стресот, туку ќе ви помогне да го избегнете лошото планирање и да го откриете ако нешто недостасува пред да започнете да готвите.

 

 

Користете кутии за складирање

Тие се идеални за складирање на состојки. Тие се лесни и херметички затворени. Можете да ги користите и за чување на остатоци во фрижидерот или замрзнувачот. Кога ги користите, не заборавајте да ги означите, така што ќе знаете кога и што сте складирале, што ќе ви помогне да избегнете расипување на храната.

Практикувајте FIFO систем

FIFO (First In, First Out) е принцип што се користи во професионалните кујни за да се избегне расипување на храна. Организирајте ги своите прехранбени производи според датумот на истекување, така што оние кои се на истекување ќе бидат на предниот дел и ќе се користат први.

Користете шишиња за сосови

Тие не се само за кечап или сенф. Тие можат да бидат многу корисни и во домашната кујна, за масла, сосови или дресинзи. Ако користите многу од некои одредени сосови или масла, полнењето на вакви боци може да го направи процесот почист и побрз.

 

Купувајте во големи количини и чувајте го вишокот

Ако често готвите, сигурно користите многу основни состојки како супа, сосови или сечкани зеленчуци. Наместо да ги сечкате секој пат, подгответе ги за неколку оброци и чувајте ги во замрзнувачот или фрижидерот за следните патувања до кујната.

Чистете додека готвите

Една од најдобро познатите и наједноставни техники во професионалните кујни е „чистете додека готвите“. Чистете ги во текот на процесот на готвење сите непотребни состојки и садови и ставете ги во машина за садови или на место за чување веднаш штом ги користите. Ова ќе го намали стресот при завршувањето на оброкот, бидејќи нема да треба да се справувате со хаосот на крајот.

Со овие едноставни методи од професионалните кујни, можете да го намалите хаосот во вашата домашна кујна и да го направите готвењето многу помалку стресно.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *