63-годишен свештеник се ожени со 12-ГОДИШНО ДЕВОЈЧЕ откако ја избрал младата невеста уште кога таа имала шест години

Бракот меѓу 63-годишен свештеник и 12-годишно девојче предизвика бес.

Свадбената церемонија се одржа во саботата, на 30 март, во Нунгуа, Гана, бидејќи човекот, познат како Гборбу Вуломо, Нумо Боркетеј Ловех XXXIII, се венчал со детето, Наа Окромо.

 

Еден гостин, кој го одобри бракот, рече дека бракот настанал поради долгогодишниот обичај кој наложува свештеникот да се ожени со девица.

Светецот ја избрал кога имала само шест години, а девојчето сега се очекува да учествува на втората вообичаена церемонија фокусирана на прочистување.

„Се смета дека овој ритуал ѝ дава моќ да ги извршува нејзините очекувани обврски како сопруга на Гборбу Вуломо, што вклучува и раѓање деца“ – објавија во локалниот весник.

 

Светилиштето Гборбу Вуломо во Нунгуа во регионот на Голема Акра го бранеше бракот, велејќи: „Таа сè уште е на училиште, таа не живее со Гборбу Вуломо. Го започнавме традиционалниот брак на Наа Јомо Ајемуаде (12-годишна) за да ги одвратиме другите мажи. Кога таа ќе созрее, ќе ги имаме нашите последни обреди“.

„Стар ФМ“ во Гана објави дека церемонијата наводно била неопходна „за да се осигура дека никој нема да ѝ остави сексуална дамка“.

Портпаролот на храмот Нии Бортеј Кофи Франква II ја објасни историската и духовната важност на бракот.

Тие рекоа: „Наа Јомо Ајемуаде е реинкарнирана жена која живеела пред повеќе од 300 години и се вратила за да се погрижи да може да се извршат светите ритуали на едно од божествата што не се изведувале со години“.

Свештеникот „ќе мора да почека да созрее или да ја достигне законската возраст за брак и породување“ за да има сексуални односи со детето, објави Стар ФМ.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *