66 годишен дедо е ЧЕТВРТИОТ излечен од ХИВ и леукемија со опасен, но животоспасувачки третман во клиника во Калифорнија

Неименуваниот 66-годишен маж, кому му бил дијагностициран ХИВ во 1988 година, бил лекуван во Националниот медицински центар „Градот на надежта“ во Дуарте, Калифорнија, поради што и го добил својот прекар. Тој добил трансплантација на матични клетки на крвта на почетокот на 2019 година и оттогаш не покажал никакви докази за репликација на ХИВ во неговото тело. Тој сега е без лекови за ХИВ веќе 17 месеци.

 

Трансплантацијата на матични клетки е резервирана за луѓе чија состојба е толку лоша и чија веројатност за смртност од рак или од ХИВ е многу голема. Трансплантацијата е исклучително опасна и бара лекарите да најдат донатор кој има ретка генетска мутација што го прави отпорен на вирусот. Поради ова, тој е резервиран само за пациенти со ХИВ кои боледуваат од рак во доцна фаза.

„Кога ми беше дијагностициран ХИВ во 1988 година, како и на многу други луѓе тогаш, мислев дека тоа е смртна казна“, рече пациентот во една во изјавитe од болницата. „Никогаш не мислев дека ќе го доживеам денот кога повеќе ќе немам ХИВ. „Градот на надежта го овозможи тоа, и јас сум неизмерно благодарен“.

 

Истражувачите сè уште се надеваат дека овој успех може да има пошироко влијание и да им помогне на многу други постари пациенти со ХИВ кои исто така страдаат од рак на крвта во исто време.

Донаторот, кој исто така е неименуван, не е поврзан со мажот, но има ретка генетска мутација наречена хомозиготна CCR5 Делта 32. Луѓето кои ја имаат оваа мутација имаат природна отпорност на ХИВ бидејќи имаат CCR5 рецептор на нивните имунолошки клетки што може да ги блокира патиштата што вирусот треба да ги реплицира.

Овие типови на трансплантации можат да бидат смртоносни бидејќи постои можност имунолошкиот систем на телото да ги отфрли и да почне да ги напаѓа имплантираните клетки.

Лекарите од „Градот на надежта“ најдоа начин и за неколку години го излечија пациентот и од рак и од ХИВ.

„Бевме воодушевени кога му соопштивме дека неговиот ХИВ е во ремисија и дека повеќе нема потреба да зема антиретровирусна терапија што ја користел повеќе од 30 години“, изјавила д-р Јана Диктер, вонреден клинички професор во „Градот на надежта“ во Одделот за заразни болести. „Тој видел како многу негови пријатели умираат од СИДА во раните денови на болеста и се соочил со толку голема стигма кога му бил дијагностициран ХИВ во 1988 година. Но, сега, тој може да ја прослави оваа медицинска пресвртница“.

Најновите официјални податоци покажуваат проценки дека 1,2 милиони луѓе во САД страдаат од ХИВ, при што околу еден од осум не знае дека е заразен. Забележани биле околу 34.800 нови инфекции во 2019 година. Иако бројката е висока, сепак е околу 70 процентно намалување од врвот на кризата со СИДА во 1980-тите. Бројката исто така постепено се намалува со текот на времето.

Иако овој третман е ветувачки и може да им даде надеж на многу луѓе кои страдаат, неговите апликации се релативно ограничени.
Опасноста од постапката значи дека е етички да се изврши на луѓе за кои и онака постои веројатност да умрат. Сепак, научниците се надеваат дека откритијата направени во последните месеци ќе овозможат подобри третмани за третирање на вирусот.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.